Sărăcia, războaiele, criza refugiaților și terorismul, pe lista reuniunii ONU

Peste 135 de lideri ai lumii se reunesc, la New York, pentru cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Sediul ONU devine, pentru o săptămână, “cartierul” diplomației mondiale.

Sărăcia, războaiele, criza refugiaților și terorismul internaţional sunt subiectele dezbaterilor.

România va fi reprezentată de premierul Dacian Cioloş.

Măsurile de securitate au fost sporite în metropola americană după explozia unei bombe care a rănit, în weekend, 29 de persoane în cartierul Manhattan. Autorităţile locale insistă că nu există vreun indiciu care să ateste că a fost un act terorist. 5 suspecţi au fost reţinuţi în anchetă.

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat, în schimb, atacul cu armă albă din Minnesota. Un individ a rănit cu un cuţit 8 persoane într-un centrul comercial. Agresorul a fost împuşcat de un poliţist aflat în incintă.

ISIS reprezintă o provocare actuală pentru comunitatea internaţională.

Profitând de conflictele armate din Siria şi Irak, jihadiştii au cucerit teritorii din cele două ţări.

Conflictul sirian, izbucnit în 2011, a generat cea mai gravă criză a refugiaţilor de după cel de-al Doilea Război Mondial. Un recent armistiţiu între rebeli şi armaa fidelă regimului de la Damasc, negociat de SUA şi Rusia, a fost încălcat  în provinciile Alep, Damasc, Hama, Latakia, Homs şi Daraa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS