Confidenţialitate

Săptămână decisivă pentru criza politică izbucnită acum 2 luni

Luni seara, liderii Partidului Național Liberal ar putea decide cu cine se aliază în afară de UDMR, pentru a forma o majoritate care să ducă la instalarea unui guvern cu puteri depline.

Conducerea liberală se va întruni în cadrul unei ședințe în care este de așteptat să se hotărască dacă se aliază cu PSD sau cu USR.

Corespondent Europa FM la Parlament, Cristian Citre relatează că sunt tensiuni în PNL înaintea deciziei privind partenerul de guvernare. Partidul este scindat între două tabere: Una care vrea refacerea coaliției, iar alta care militează pentru alianță cu social-democrații.

O serie de discuţii tensionate au avut loc în PNL în ultimele zile, au declarat surse din cadrul partidului. Potrivit acestora, preşedintele Iohannis continuă să preseze pentru o alianţă cu PSD, mai mulţi lideri liberali spunând în partid că au fost sunaţi de şeful statului în acest sens.

Alţi lideri PNL spun însă că nu au existat telefoane din partea preşedintelui Iohannis, iar pe cei care susţin că au fost sunaţi de şeful statului îi acuză că ”vor să pară mai importanţi decât sunt”.

Surse din cadrul PNL au precizat însă că există un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîţu preşedintele Senatului.

Sursele citate au explicat că mai mulţi lideri PNL au avertizat că există pericolul scindării formaţiunii dacă Florin Cîţu ar rămâne fără nicio funcţie publică, ci doar cu cea de şef al partidului.

Potrivit acestora, nici Florin Cîţu, nici Klaus Iohannis nu pot împinge PNL spre o alianţă cu PSD, acest lucru putându-se întâmpla doar la presiunea primarilor, a preşedinţilor de CJ şi a liderilor de organizaţii judeţene ”de a nu scoate partidul de la guvernare”.

În același timp, Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat se reunește luni, de la ora 11.00, la sediul central al formațiunii.

Liderii PSD au lucrat în ultimele zile la un prezumtiv program de guvernare.

FOTO: Guvernul României