Confidenţialitate

Salvatorii din Turcia au reușit să mai salveze câteva persoane de sub dărâmături. România a trimsi către Siria două avioane cu ajutoare umanitare

În Turcia, lovită de dezastrul provocat de cutremurele de săptămâna trecută, salvatorii au reușit să mai scoată de sub ruine câteva persoane. Sunt numite „salvări miraculoase”. Oamenii au rezistat sub dărâmături 7 zile, mult peste ceea ce este considerată fereastra de supraviețuire de 72 de ore. 

În timp ce salvatorii caută încă supraviețuitori, în Turcia ajung ajutoare internaționale. Unele dintre ele transportate cu avioane militare românești.

Două aeronave Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, duc marți ajutoare donate de statul român pentru populaţia din Siria, afectată de cutremurele din 6 februarie.

Potrivit MAPN, una dintre aeronave va zbura spre Gaziantep (în Turcia), iar cealaltă va avea ca destinaţie oraşul Beirut în Liban.

Luni seară, la consiliul de securitate al ONU, Statele Unite au cerut un vot urgent pentru a autoriza livrarea de ajutoare ONU în nord-vestul Siriei, zonă controlată de rebeli, prin mai multe puncte de frontieră, în condițiile în care ajutoarele umanitare de care depind circa 4 milioane de oameni trec acum doar prin vama Bab al-Hawa, scrie Reuters.

Uniunea Europeană a mobilizat asistența de urgență suplimentară pentru Siria și Turcia și 10 state printre care și România au trimis deja mii de corturi, saci de dormit sau medicamente prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE.

Între timp, salvatorii reușesc să scoată de sub mormanele de beton oameni în viață la peste o săptămână de la cutremurul devastator.

O fetiță de 6 ani, un băiat de 12 ani și o femeie de 70 de ani se află printre cele 8 persoane salvate luni de sub ruine.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cutremur de 5,2 în România. Replică de 3,0 la aproape 20 de minute distanță