Confidenţialitate

Salvați Copiii atrage atenția că normele stabilite de MEC pentru noul an școlar sunt neclare | AUDIO

Organizația Salvați Copiii atrage atenția că normele stabilite de Ministerul Educației pentru începerea noului an școlar sunt neclare și nu le oferă repere utile celor care trebuie să facă pregătiri pentru reluarea cursurilor.

Ordonanța de urgență aflată în dezbatere publică nu conține elemente concrete și nu stabilește cum se va face distanțarea în școli – spune George Roman, director programe în cadrul Organizației Salvați Copiii:

Ar fi trebuit ca OUG să aducă acel principiu fundamental al distanțării sociale bine precizat. Din februarie, Guvernul recomanda o distanță fizică de 1,5 metri între persoane aflate în diferite contexte, chiar doi metri. În raportul prezentat de premier săptămâna trecută la Parlament, se menționa doar o distanță fizică de un metru între elevi. Ar permite revenirea în totalitate ca în formulele din anii trecuți a copiilor la clasă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarii și elevii nu sunt consultați în procesul de luare a deciziei privind modul de desfășurare a cursurilor, mai spune George Roman de la Salvați Copiii:

Nu implică autoritățile locale. E important primarul, mai ales în zonele rurale, unde școlile depind în mare măsură de deciziile autorităților locale. (…) Noi n-am văzut nicăieri modul în care elevii și părinții vor fi consultați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizația Salvații Copiii consideră că Guvernul ar trebui să elaboreze urgent un ghid cu reguli clare pe care să le respecte toate școlile în contextul pandemiei, iar acest ghid ar trebui să explice inclusiv cum se va face rotația elevilor în scenariul hibrid, care presupune prezența fizică în școli și cursuri online.

Potrivit regulilor stabilite de Ministerul Educației în proiectul aflat în dezbatere publică, fiecare școală urmează să stabilească, după consultarea asociației de părinți, cum se vor ține cursurile din septembrie.

Decizia este avizată de Inspectoratul Școlar, iar ultimul cuvânt îl va avea Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. La reluarea cursurilor, școala nu va mai avea niciun cuvânt de spus. Decizia va fi luată direct de Comitetul pentru Situații de Urgență.