Confidenţialitate

Salvamont: Evitați zonele de campare și refugiile montane, unde există risc de aglomerare | AUDIO

Iubitorii de drumeții trebuie să evite zonele de campare și refugiile montane, unde există risc de aglomerare și, prin urmare, risc mare de transmitere a noului coronavirus.

”Excursia cu cortul are două mari probleme: trebuie să mergem cu cortul doar în zonele de campare amenajate și în zonele permise. După noi, ar trebui să mergem doar în locuri izolate, să punem cortul într-un loc izolat, să stăm liniștiți, să n-avem cu noi decât membrii familiei. Dar nu e bine să stăm în locuri izolate, pentru că putem fi atacați de animale, iar dacă stăm în locuri de campare, cu siguranță acestea se vor aglomerate de corturi, nu vom putea păstra acea distanță socială și ne putem infecta cu acest virus”, spune – la Europa FM –  șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salvamontiștii ne recomandă să alegem, pentru început ieșirile la iarbă verde și traseele cu un grad mai mic de dificultate. Mare atenție la animale, care în această perioadă, au profitat de prezența redusă a omului în pădure.

”Noi le-am recomandat să înceapă cu ieșiri ușoare. Toată lumea e în inactivitate de aproape 2 luni de zile, să meargă pe trasee pe care le cunosc bine, pe care le pot evalua în permanență riscurile. Să fie atenți la întâlnirile cu animalele pentru că, iată, dacă n-am mai fost de două luni pe munte, animalele au prins curaj și au coborât în potecă și putem vedea foarte bine un iepure, o căprioară, un cerb, dar mult mai dificil o să fie când o să vedem un mistreț sau un urs sau chiar întâlnirea cu o viperă”, a adăugat Sabin Cornoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înainte de a porni la drum, turiștii sunt sfătuiți să își măsoare temperatura și să adauge la echipamentul obișnuit pentru traseele montane și măști de protecție, dezinfectant pentru mâini și o plasă pentru gunoi, în care să pună măștile folosite.

Încălțămintea corepunzătoare și echipament adecvat pentru munte sunt foarte importante, cu atât mai mult cu cât, în caz de accident, timpul de intervenție se prelungește, deoarece salvamontiștii trebiue să respecte protocoale specifice COVID-19, pentru protecția victimelor și a salvatorilor.

Salvamont România a intervenit, în această perioadă, la maximum 3 accidente pe zi față de 10-15, înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește vremea de la munte, până joi seara, la ora 20.00, în zonele montane înalte, vântul va avea intensificări cu rafale de peste 90…100 km/h.

De miercuri de la ora 12.00, până joi la ora 20.00, va fi în vigoare un cod galben de vânt în judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Hunedoara, Braşov, Alba şi Sibiu, unde vântul va avea, la rafală, viteze ce vor depăşi în general 55 şi 65 km/h, a anunțat ANM.