Confidenţialitate

Salvamarii, disperați din cauza victimelor de la malul mării: „Steagul roșu e și pentru noi, vreți să ne punem viața în pericol pentru un viteaz? | AUDIO

Pe plajele din sudul litoralului românesc e arborat steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul e interzis din cauza curenților puternici. Dar mulți nu țin cont de această regulă. Marți dimineață, a mai murit încă o persoană la Costinești: un tânăr de 25 de ani din Suceava.

Salvamarii sunt disperați. Zilnic, sunt sute de turiști care nu respectă regulile, a spus, în emisiunea Deșteptarea de Vară, Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului:

„Dacă v-ați duce dumneavoastră în acest moment pe oricare plajă de pe litoralul românesc o să vedeți că în apă sunt cel puțin 300-400 de oameni care nu respectă legea. Steagul roșu zice așa: interzisă îmbăierea, interzis scăldarea, interzis înotul. Ieri am avut cel puțin 7-8 intervenții cu jet-urile ca să aducem oamenii la mal pentru că s-au avântat în mare cu mijloace plutitoare, cu colace. Cum să lași tu un copil de 12 ani cu un colac, vezi că-l ia apa și tu stai nepăsător, tu ca părinte. Nu știm cum să mai reacționăm că nici nu vrem să-i certăm pe turiști că nici nu e menirea noastră să ne transformăm în babysitteri, să avem grijă ce copiii turiștilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vasile Borteș a vorbit și despre incidentul de luni, în care un salvamar a murit încercând să salveze un om de la înec. Spune că steagul roșu este și pentru salvamari, nu doar pentru oamenii aflați la malul mării:

„Întotdeauna oamenii de pe plajă când văd pe cineva în apă în situații disperate alertează salvamarul: Uitați-l acolo, acționați. Și, sub impulsul plajei, a acționat dar vă atrag atenția, steagul roșu este și pentru salvamari, nu numai pentru turiști și atunci noi, cu bună știință, vreți să punem în pericol viața salvamarului pentru că un „viteaz” a intrat în mare pentru că așa a vrut el?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu valurile sunt problema, ci curenții care te iau si te duc în larg, le amintește turiștilor salvamarul Vasile Borteș.  El spune că salvamarii au nevoie de sprijin și ar trebui înființată în acest sens poliția plajelor:

„În primul rând ne-ar sprijini foarte mult, vă dau un exemplu: alaltaieri, pe plaja din Mangalia, au dispărut 8 telefoane, nu vă mai spun de alte suveniruri care au fost luate de către binevoitori de pe plajă. În același timp ne-ar ajuta și pe noi, turiștii când sunt înfierbântați încep să înjure, încep să îți facă scene obscene, ce să vă spun… Noi încercăm să aplanăm situațiilea astea penibile, totuși ar trebui un dram de decență din partea turiștilor, mai ales când ne văd că noi ne zbatem să îi ținem în viață.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În multe țări europene, în Italia, de exemplu, în zilele în care este arborat steagul roșu, este interzisă intrarea în apă. Cu ajutorul fluierelor, salvamarii îi țin la distanță pe turiștii care se apropie de mare.

Citește și: Fumatul pe plajele din Barcelona, interzis | AUDIO

Foto: Ghiulfer Predescu