Confidenţialitate

Un salvamar a murit încercând să salveze un turist care a intrat în mare ignorând că steagul roșu era arborat | AUDIO

Un salvamar și-a pierdut viața încercând să scoată din valuri un turist care a ignorat că este arborat steagul roșu semn că scăldatul în mare este interzis. Alți doi oameni au murit azi înecați și alți zeci au fost scoși din valuri în ultima clipă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vântul puternic, valurile înalte și curenții periculoși de la malul mării au dat mari bătăi de cap salvamarilor de pe litoral. Mai ales în sudul litoralului unde e arborat steagul roșu care interzice scăldatul.

Un tanar de 23 de ani din Suceava, un altul de 28 de ani din Ialomița și un salvamar de 48 de ani au murit înecați. Ultimul încerca sa îl salveze din valurile furioase pe tânărul de 28 de ani. Amândoi au fost aduși la mal, inconștienți, de salvamarii din Eforie. Nu au mai putut fi salvați.

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Olimp Mangalia: Asemenea tragedii se întâmplă din cauza turiștilor neascultători care ignoră avertismentele salvamarilor

„Valuri foarte mari. Nimeni nu ascultă, toată lumea este în apă, toată lumea sare, nu se uită că e steag roșu, nu-i interesează că e pericol. Practic, ne luptăm cu morile de vânt”, spune șeful salvamarilor din Olimp Mangalia.

La Eforie, din cauza curenților puternici, marea este și mai periculoasă

Turiștii știu că nu au voie în apă când flutură steagul roșu, dar în zadar, spune salvamarul șef Gelu Vatamanescu.

„Ca la intersecție, dacă este semafor roșu, nu trecem. Nu intrăm în mare, e steag roșu. Este pentru binele lor. Nu vrem să le stricăm concediul. Însă marea, dacă este agitată, nu ar fi mai bine să respectăm natura și forțele mării?”, spune salvamarul șef Gelu Vatamanescu.

Pe plajele din nord e steag galben

Zeci de copii au fost scoși din valuri de catre salvamarii din Mamaia și Constanța, potrivit salvamarului șef Gabriel Culea. Salvamarii sunt cu ochii mai ales pe copii.

„Părinți inconștienți. Când marea este agitată, steagul galben arborat, recomandat doar celor experimentați. Au intrat în apă, au fost salvați la limită. Faptul că văd ondulația valului li se pare ceva plăcut, dar nu își dau seama că își pun viața în pericol”, spune Gabriel Culea.

Turiștii indisciplinați nu pot fi sancționați. Alta ar fi situația dacă s-ar inființa o poliție a plajelor, spun salvamarii.

Sursa foto: Nicușor Bușurică

Citește și: Parcare gratuită noaptea în Mamaia și Constanța până la finalul anului | AUDIO