Confidenţialitate

Salariul mediu net a înregistrat o ușoară scădere. Angajații din IT câștigă cel mai mult, cei din hoteluri și restaurante au cele mai mici venituri

Scade ușor salariul mediu net. În iulie a ajuns la 3.975 lei, cu 2 lei mai puțin decât în luna precedentă. Cele mai mari venituri sunt în IT, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, arată datele Institutului Național de Statistică publicate luni.

În IT, salariul mediu net este de 9.549. La polul opus, în hoteluri şi restaurante, veniturile medii sunt de 2.273 lei.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare, 14 procente.

Scăderi între 4 și 7 procente sunt și în domenii precum fabricarea de mașini, calculatoare  produse electronice și produse din tutun, captarea, tratarea şi distribuţia apei și extracţia cărbunelui.

În sectorul bugetar au scăzut salariile medii în învățământ, peste 6%, dar motivul principal îl reprezintă reducerea sumelor pentru plata cu ora a cadrelor didactice în vacanța şcolară.

Mici diminuări de venituri mai apar ȋn administraţia publică și în sănătate şi asistență socială.

Cele mai importante creșteri ale câştigului salarial mediu net, de peste 6 procente, sunt în depozitare și activități auxiliare pentru transporturi.

Citește și: Cele 3 condiții necesare pentru o creștere sustenabilă a salariului minim pe economie la 3.000 de lei. Florin Jianu: „Statul beneficiază de această creștere” | AUDIO