Confidenţialitate

Salariile medicilor cresc cu 25%

Salariile medicilor cresc, începând de astăzi, cu 25 de procente, iar primele plăți ar trebui să se facă începând cu luna viitoare.

Beneficiază de această măsură peste 200 de mii de angajați din sistemul sanitar, iar actul normativ prevede și facilități pentru medicii rezidenți.

De unde are însă statul bani pentru aceste majorări?

….Asociația pentru Protecția Pacienților crede că managerii de spitale vor fi nevoiți să taie din alte cheltuieli pentru a putea plăti salariile.

E posibil, așadar, să existe o criză de medicamente și echipamente sanitare în spitalele românești – situație des întâlnită chiar și în prezent.

 

Potrivit Asociației pentru Protecția Pacienților, managerii de spitale alocă, lunar, până la 65% din bugetul pe care îl au la dispoziție pentru plata salariilor medicilor și asistentelor.

Cealaltă parte din buget este folosită pentru investiții: diverse achiziții sanitare, cumpărare de medicamente sau echipamente.

Odată cu creșterea salariilor medicilor, spitalele vor fi nevoite să-și reducă din cheltuieli– e de părere președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Vasile Barbu amintește că Guvernul s-a lăudat, între altele, și cu economiile făcute odată cu introducerea cardului de sănătate.

Bugetul alocat sistemului sanitar crește însă doar cu 7% – procentaj care nu poate susține în totalitate creșterea salariilor medicilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Așadar, medicii sunt primii bugetari care primesc salarii mai mari după ce au fost majorate indemnizațiile unor demnitari, între care președintele și premierul.

Actul normativ prevede și creșterea unor sporuri, dar şi facilităţi pentru medicii rezidenţi.  Plafonul stabilit pentru salariul lunar în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat crește de la 3.100 lei la 3.875 lei.

În plus, medicii rezidenți vor fi incluși în categoria tinerilor specialiști din sănătate și pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL.

Majorarea salariilor din sistemul sanitar a generat însă nemulţumiri în rândul cadrelor didactice, care au amenințat cu proteste dacă nu obțin, la rândul lor, creşteri salariale de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie.