Confidenţialitate

Salariile profesorilor vor fi majorate în tranșe: 13% de la 1 ianuarie și 7% în august 2024 | AUDIO

De la 1 ianuarie, salariile profesorilor vor fi majorate cu 13 %, iar în august, profesorii vor beneficia de o nouă creștere salarială cu 7 procente, așa prevede un proiect de ordonanță de urgență, inițiat de Ministerul Finanțelor.

Majorările sunt mai mici decât cele promise de guvernanți la încheierea grevei cadrelor didactice din luna iunie, arată calculele făcute de jurnaliștii de la edupedu.ro. Sindicatele nu au venit deocamdată cu o reacție oficială și așteaptă să discute cu premierul Marcel Ciolacu, după revenirea acestuia din Statele Unite.

Majorarea cu 13 la sută a salariilor profesorilor de la 1 ianuarie reprezintă doar o treime din ceea ce s-au angajat guvernanții atunci când, în iunie, au negociat cu dascălii încheierea grevei, spune la Europa FM, jurnalistul Mihai Peticilă de la edupedu.ro.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Deși în discursul de învestitură al premierului Marcel Ciolacu s-a rostit << Voi respecta la milimetru ceea ce am promis profesorilor >> milimetrul acesta nu mai seamănă cu nimic” spune jurnalistul.

Mihai Peticilă amintește că la încheierea grevei profesorilor, guvernanții au promis că salariul unui debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie și că alte majorări vor fi adoptate odată cu aprobarea noii legi a salarizării.

”Legea salarizării, după bine știm, nu s-a mai întâmplat. Dacă ar fi avut loc această creștere, ministrul Muncii de la acea vreme spunea că profesorii debutanți ar fi trebuit să primească 4.600 lei net la 1 ianuarie 2024. Putem să calculăm foarte simplu: dacă acum salariul este 3.300, creșterea ar fi fost de 39,4 % pentru debutanți. Și creșterea aceasta ar fi trebuit să se răspândească pe întreaga grilă de salarizare pentru profesori, pentru că nu putea un debutant să depășească un profesor cu 15 ani experiență”, explică jurnalistul.

Surse din rândul sindicatelor au spus pentru Europa FM că majorarea cu 20 la sută a salariilor cadrelor didactice de anul viitor se încadrează în ceea ce au solicitat, dar nu ar fi de acord ca a doua tranșă, de 7 la sută, să fie dată abia din august.

Liderii sindicali așteaptă să discute cu premierul Marcel Ciolacu după ce acesta revine din Statele Unite ale Americii.

Foto: Florentina Mihăiță