Sabin Sărmaș: Avem un proiect de identitate electronică a cetățenilor, de 20 de milioane de dolari | AUDIO

„Identitatea electronică a cetățenilor” este un proiect în valoare de 20 de milioane de euro ce va fi implementat de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Anunțul a fost făcut de președintele instituției, Sabin Sărmaș, invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM.

În prezent, utilizatorii se înregistrează pe mai multe platforme, fiind chiar nevoiți să se prezinte fizic sediul instituțiilor pentru a obține o parolă necesară creării unui cont.

Mulți uită parolele de acces. De exemplu, pe ghișeul.ro, cea mai frecventă solicitare este cea de resetare a parolei, a spus Sabin Sărmaș:

„Avem un proiect mare de identitate electronică. Nu doar că îți va da oportunitatea să îți creezi identitatea electronică online, ci îți va și agrega toate identitățile pe care ți le-ai creat de-a lungul timpului în diferite spații. Fie în secorul public, fie în cel privat. Pentru că cetățenii români au identități în spațiul privat virtual, au identtate pe ghișeul.ro, de un anumit tip și nivel de încredere. La bancă, la furnizorul de servicii de încredere, sunt multiple identități, care de multe ori și diferă în mod paradoxal. Nu sunt updatate datele din buletin, de exemplu. Cu acest proiect le aducem pe toate împreună și avem o singură identitate pentru cetățean. Putem avea în continuare mai mulți furnizori de servicii de identitate. Adică, dacă mâine mai vine o instituție, ea doar se înrolează cu niște standarde în această zonă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deși identitatea electronică a cetățeanului e un proiect pe termen lung, Sabin Sărmaș anunță că în scurt timp va începe colaborarea cu băncile:

„Am demarat niște discuții, și le mulțumim pentru asta, celor de la Asociația Română a Băncilor, și discutăm și cu colegii de la ANAF, prin care să putem folosi imediat datele pe care ei le-au conectat deja despre cetățeni, în procesul de accesare a unor platforme publice din România. Adică, dacă cu credențialele de la bancă sau de la spațiul virtual, vrei să te reloghezi în ghișeu, să putem face acest lucru. Asta este o abordare pe termen scurt”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sabin Sărmaș, președintele Autoritatii pentru Digitalizarea României, invitatul lui Tudor Mușat in emisiunea Piața Victoriei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS