Confidenţialitate

S-au scumpit sau nu medicamentele compensate?

De la o lună la alta, pacienții se plâng că plătesc tot mai mulți bani pentru tratamente, deși rețetele sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit legii, prețul medicamentulelor compensate nu poate fi schimbat decât o dată pe an, la renegocierea cu ministerul sănătății. Prețul mai diferă și în funcție de cursul euro, și acesta stabilit o dată pe an.

     Europa FM a încerca să afle motivul pentru această majorare simțită de români la tratamentele pe care le iau lunar.

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru protecția pacienților din România spune că medicamentele nu s-au scumpit, dar putem plăti mai mult pentru o rețetă compensată din cauza faptului că CNAS decontează doar raportat la prețul cel mai mic al medicamentelor, iar pacienții plătesc diferența până la prețul real.

Percepția pacientului este că s-a scumpit pentru că decontarea se face la cel mai mic preț al unui medicament înscris. Diferența de preț o plătește pacientul și sunt situații în care aproape nu mai contează decontarea este o sumă nesemnificativă. Avem și 1 leu sau 50 de bani decontatați de CNAS, față de 20, 30, 40 lei sau uneori mai mult, cât plătește în plus pacientul. “

    De ce plătim mai mult acum pentru rețete compensate?

Decontarea raportată la prețul cel mai mic se face din 2010, însă problema se acutizează în ultima vreme, pentru că în farmacii se găsesc de multe ori doar medicamente mai scumpe.

Așa că, pacienții sunt puși pe drumuri, să caute tratamentele cele mai ieftine. Și dacă nu le găsesc, sunt nevoiți să plătească și cu 100 de lei în plus la o rețetă, spune Vasile Barbu, la Europa FM:

Această problemă a decontării s-a accentuat foarte mult în ultima vreme pentru că multe medicamente s-au ieftinit, multe au plecat la export, sau nu au mai fost puse pe piață, iar CNAS decontează rețetele tot raportat la prețul acestor medicamente ( n.red. care nu se mai găsesc pe piață ). Pacientul când merge la farmacie are mai multe variante comerciale , iar asistenții de farmacie sunt instruiți să recomande medicamente de la cel mai ieftin la cel mai scump. Nu prea se întâmplă așa, pentru că nu toate farmaciile au toată gama de medicamente cu aceeași moleculă și mai ales cu același preț “, subliniază  președintele Asociației pentru protecția pacienților din România, Vasile Barbu.