S-a modificat Legea cadastrului. Certificatele de moștenitor pot fi înscrise în cartea funciară

Majorarea sumei plătite pentru lucrările de cadastru general, înjumătățirea termenelor pentru soluționarea contestațiilor și posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moștenitor emise înainte de 2011 sunt principalele modificări aduse Legii cadastrului.

Acestea au fost inițiate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și aprobate în ședința de Guvern care a avut loc miercuri.

Modificările aduse Legii cadastrului, prin Ordonanță de urgență, vizează, în principal, accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară.

Astfel, suma plătită pentru lucrările de cadastru general va crește proporțional cu gradul de dificultate al lucrării și va fi cuprinsă între 60 și 132 de lei/imobil. Totodată, noile reglementări prevăd ca autorizații care execută lucrări de cadastru general să fie plătiți pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă fac acestea parte din intravilan, dar și pentru cele care au deja carte funciară.

O altă modificare adusă Legii cadastrului vizează eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la șase luni), dar și înjumătățirea perioadei de soluționare a contestațiilor, care va ajunge acum la cel mult 30 de zile.

Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS