Confidenţialitate

S-a aprobat înființarea unei comisii parlamentare care să ancheteze creșterea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică | AUDIO

Senatorii şi deputaţii au aprobat înfiinţarea unei Comisii parlamentare care să ancheteze de ce au crescut substanţial preţurile gazelor naturale şi energiei electrice. S-a cerut și chemarea în plenul reunit al celor două camere a preşedintelui ANRE, pentru a da explicații pe acest subiect, însă acest lucru nu e procedural posibil.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu spune că următorul pas ar trebui să fie plafonarea prețurilor la energie, pentru ca populația să poată trece mai ușor peste perioada de iarnă:

Mă bucur că întreg spectrul politic s-a întors măcar pentru câteva secunde la interesul popular și vom afla cu certitudine, în urma acestei anchete, de ce s-a ajuns la aceste prețuri aberante.

În paralel, vom căuta consens politic pentru a plafona prețurile la energie, cel puțin pentru un an, singurul lucru care e în măsură să protejeze populația, independent de alte măsuri care ar fi putut fi luate.

Chiar dacă domnul Popescu nu va mai fi ministrul Energiei când comisia își va finaliza ancheta, asta nu înseamnă că nu va fi sub reflectorul comisiei și publicului pentru ceea ce a făcut sau pentru ceea ce nu a făcut în această perioadă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Florin Citu consideră că parlamentarii trebuiau să fie mai atenți cînd au votat legea consumatorului vulnerabil, dat fiind că acum s-a constatat că de prevederile ei ar urma să beneficieze puțini oameni – in timp ce compensațiile nu sunt suficiente. Șeful guvernului spune că vrea să extindă măsurile compensatorii pentru facturile la energie:

Această discuție trebuia avută în Parlamentul României când au aprobat Legea consumatorului vulnerabil, oricum, această lege nu este de ajuns și vom veni cu compensări pentru mai multe persoane, pentru această iarnă și mai multe soluții la care lucrăm.

Avem nevoie de un guvern, pentru că va fi o Ordonanță de Urgență, deciziile vor fi luate în următoarele zile, cât de curând, pentru că se vor aplica de la 31 noiembrie, până la 31 martie”, a explicat Cîțu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.