Confidenţialitate

Rusia și China, menționate printre amenințările continue la adresa NATO

Summitul NATO de la Bruxelles s-a încheiat cu semnarea uneia dintre cele mai ample declarații în care cei 30 de lideri ai statelor membre au menționat Rusia și China printre amenințările continue la adresa aliaților.

Statele membre remarcă creșterea capabilităților nucleare ale Rusiei, riscul pe care îl au acțiunile militare ale Federației la granița Alianței dar și atacurile cibernetice și hybrid venite din Est.

Astăzi, tot la Bruxelles, va avea loc un summit extraordinar NATO-Uniunea Europeană, la care liderul american Joe Biden primite din nou, că indiferent de ce se va întâmpla, SUA va ajuta aliații europeni.

În declarația finală, care are 79 de concluzii, se mai arată că Alianții cer din nou Rusiei să-și retragă trupele staționate în Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

De asemenea, cei 30 de lideri NATO cer Moscovei să nu mai restricționeze navigația în Marea Neagră.

De altfel, președintele american, Joe Biden, a explicat că a discutat situația din Estul NATO cu lideri statelor baltice și a amintit de îngrijorările statelor din estul Europei, discutate și la summitul B 9 de la București.

În concluziile summitului NATO, România este menționată pentru înființarea la noi a centrului Euro Atlantic pentru Reziliență.

Este o instituție  a NATO inaugurată recent care va fi un hub de expertiză.

La Summitul NATO, alianții au anunțat și că NATO si-a propus sa se preagateasca pentru a contracara eventuale atacuri din/in spatiu.

Foto: Presidency.ro