Rusia şi-a suspendat zborurile spre Egipt

La recomandarea serviciilor secrete, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat suspendarea zborurilor companiilor aeriene ale ţării în Egipt.

Decizia liderului de la Kremlin vine la o săptămână după tragedia aviatică din peninsula Sinai, unde un avion Airbus A321, aparţinând companiei ruse Metrojet, s-a prăbuşit cu 224 de persoane la bord, fără ca vreuna să supravieţuiească.

Se aşteaptă stabilirea cauzelor exacte ale catastrofei.

Avionul efectua o cursă charter turistică între staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh şi oraşul rus Sankt Petersburg.

Suspendându-şi cursele aeriene spre peninsula Sinai, SUA şi Marea Britanie au invocat, zilele trecute, ipoteza unui act criminal, anume existenţa unei bombe la bordul avionului.

Spioni britanici şi americani ar fi interceptat mesaje care arătau că jihadişti ai grupării ISIS au plănuit un atac terorist în regiune. Prăbuşirea a fost, de altfel, revendicată de ISIS, dar Moscova nu a considerat credibil scenariul. Ulterior, investigatorii ruşi au anunţat că avionul a căzut din „cauze exterioare”.

Autorităţile de la Cairo s-au declarat pe deplin pregătite să coopereze cu alte state pentru a garanta securitatea turiştilor străini. Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a deplasat la Londra, unde a avut o întrevedere cu premierul britanic David Cameron.