Rusia – Serviciile de securitate vor acces la toate datele personale ale utilizatorilor de internet

Operatorii de telecomunicații susțin însă că dispozițiile sunt neconstituționale.

Serviciile de securitate din Rusia vor să aibă acces la toate datele personale ale utilizatorilor de internet.

Ministerul rus al Comunicațiilor a elaborat deja un proiect de lege care prevede că de la 1 iulie 2014, toți furnizorii de interrnet vor fi obligați să instaleze echipamente speciale care să înregistreze și să stocheze traficul pe internet pentru cel puțin 12 ore – scrie publicația Komersant.

Operatorii de telecomunicații susțin însă că dispozițiile din proiect sunt neconstituționale.

Serviciul Federal de Securitate va avea astfel acces direct la aceste înregistrări. Va afla imediat ce site-uri a accesat o anumită persoană, cu cine a vorbit la telefon și va avea acces și la numele de cont și la adresele de e-mail ale utilizatorilor de rețele sociale – scrie Komersant.

Proiectul a fost inițiat pentru a-i depista din timp pe cei care pun la cale acte teroriste.

Operatorii de telecomunicații contestă însă proiectul despre care spun că e neconstituțional, deoarece presupune înregistrarea și stocarea datelor fără să mai fie nevoie de o decizie a instanței de judecată. Se încalcă astfel dreptul la viața privată. Avocații amintesc că fiecare persoană are dreptul la secretul corespondenței și al convorbirilor telefonice, iar colectarea și difuzarea unor informații despre viața privată a unei persoane nu sunt permise fără consimțământul acesteia.

În plus, se încalcă și un articol din legea federală care prevede că operatorii nu sunt obligați să cumpere echipament special care să permită derularea unor anchete. Deocamdată, nu e clar cine va finanța achiziția de dispozitive de înregistrare și cum va funcționa schimbul de informații între operatorii de telecomunicații și serviciile secrete. Oricum, documentul urmează să fie înregistrat la Ministerul Justiției.