Confidenţialitate

Un grup de jurnaliști a calculat averea cercului de putere de la Moscova, în frunte cu Putin. La ce sumă se ridică bunurile acestora

Zeci de jurnaliști reuniți sub umblela „Proiectului de raportare a criminalității organizate și corupției” au ajuns la concluzia că averea ce poate fi atribuită cercului de putere de la Kremlin, în frunte cu Vladimir Putin, ajunge la 4 miliarde și jumătate de dolari.

Suma reprezintă valoarea a nenumărate construcții, iachturi, conturi, inclusiv a palatului de la Marea Neagră, despre care opozantul Alexey Navalnîi a susținut că ar aparține președintelui Rusiei.

Jurnaliștii au reușit să estimeze valoarea averii cercului de putere de la Moscova plecând de la un domeniu de email: LLCInvest.ru.

Astfel, ar fi reușit să descopere 86 de companii și asociații interconectate care dețin palate, vile, nave de lux, vii, crame și conturi bancare în care se află sume mari de bani și care ar fi conectate la Banca Rossya.

Jurnaliștii au intrat în posesia unor date despre emailurile angajaților, nu și a conținuturilor. Chiar și așa, și-au dat seama despre ce vorbesc angajații companiilor rusești conectate.

Jurnaliștii care au lucrat la investigația Proiectului de raportare a criminalității organizate și corupției au luat legătura cu 5 reprezentanți ai firmelor care au ca domeniu LLCInvest.ru.

Dintre aceștia, patru au refuzat să vorbească, dat fiind că organizația media a fost declarată una care ar desfășura activități ostile regimului în Rusia.

Unul dintre cei contactați este citat cu următoarea declarație: „Eu sunt doar un umil angajat care își vede de treaba lui. Eu doar semnez hârtii. Știți cum, uneori, oamenii fără adăpost sunt înregistrați ca directori ai unei companii? Eu nu sunt homeless dar semnez hărtii, exact ca ei, fără să intru în detalii”.

Solicitat de jurnaliști, Kremlinul a susținut că Vladimir Puten nu are legătură cu firmele menționate de Proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției.

Foto: Shutterstock