Rusia: Opozantul rus Aleksei Navalnii a fost eliberat din arest

El a fost plasat sub supraveghere până la judecarea recursului la condamnarea sa la cinci ani de închisoare.

Aleksei Navalnîi, considerat inamicul public numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost condamnat ieri la cinci ani de închisoare pentru acuzaţii de fraudă, despre care el spune că sunt ‘fabricate piesă cu piesă’ cu scopul de a fi înlăturat de pe scena politică.

Navalnîi a fost încătuşat imediat şi arestat în sala tribunalului din Kirov, un oraş situat la aproximativ 900 de kilometri de Moscova. La câteva ore de la condamnare, spre surpriza generală, Parchetul a cerut ca bărbatul să fie eliberat sub control judiciar, până la examinarea recursului făcut de avocaţii săi. Solicitarea parchetului a fost aprobată în această dimineață, astfel că Navalnîi a fost plasat sub libertate supravegheată.

Este ceea ce a cerut și Consiliul Europei, care a îndemnat Rusia să îl elibereze pe Navalnîi până la pronunţarea unei hotărâri definitive. Și cancelariile occidentale și Uniunea Europeană au ridicat semne de întrebare asupra procedurilor juridice din Rusia după condamnarea disidentului rus, în timp ce Casa Albă a vorbit despre un ‘proces politic’.

Seara trecută, mii de ruși au ieșit pe străzi în semn de susținere față de opozantul rus, zeci de persoane fiind arestare.

În vîrstă de 37 de ani, Aleksei Navalnîi a publicat pe Internet numeroase relatări despre corupția funcționarilor și a politicienilor din Partidul ‘Rusia Unită’, al președintelui Vladimir Putin.