Rusia, condamnata de CEDO pentru arestarea lui Kasparov

CEDO condamnă Rusia în legătură cu arestarea opozantului Garry Kasparov, în 2007, în timpul unei manifestaţii la Moscova.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit astazi ca autorităţile ruse au încălcat libertatea de reuniune şi de asociere prin arestarea fostului campion de şah.

Reţinerea lui Garry Kasparov, devenit un opozant notoriu faţă de Kremlin, şi a altor opt opozanţi ruşi ‘nu a fost o măsură proporţionată pentru menţinerea ordinii publice’, au precizat judecătorii europeni în decizia lor. Pe 14 aprilie 2007, Kasparov a fost reţinut împreună cu sute de persoane, în centrul Moscovei. Fostul campion mondial la sah încerca să se alăture unei manifestaţii împotriva politicii preşedintelui Vladimir Putin. Persoanele arestate au fost eliberate în seara aceleiaşi zile.

La acel moment, Garry Kasparov era unul din liderii mişcării de opoziţie ‘O Altă Rusie’. A fost reţinut timp de cinci ore într-un comisariat, după care a fost trimis în faţa unui tribunal care l-a condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de ruble (adica 28 de euro) pentru participarea la un marş neautorizat.

Acum, autorităţile ruse trebuie să-i plătească opozantului 10.000 de euro. Kasparov trăieşte in prezent la Geneva. Cu titlul de daune morale, alţi doi reclamanţi vor primi aceeaşi sumă, iar alţi şase – cate 4.000 de euro fiecare.