Rusia, Belarus si Kazahstan vor semna astazi pentru infiintarea Uniunii Economice Euroasiatice

Este un avantaj pentru Federația Rusă care își dorește de mai mult timp să-și întărească legăturile din zonă și să dezvolte o piață separată de cea a statelor care fac parte din Uniunea Europeană.

Acordul va fi semnat în capitala Kazahstanului de președinții celor 3 state: Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko şi Nur-sultan Nazarbaiev.

Documentul va produce efecte începând cu anul viitor și prevede înființarea Uniunii Economice Euroasiatice.

Noul bloc economic va crea cea mai mare piaţă comună din cadrul Comunităţii Statelor Independente, care grupează o parte din fostele republici sovietice și însumează 170 de milioane de locuitori.

La întâlnirea de astăzi sunt invitaţi şi liderii Armeniei şi Kîrgîzstanului, pentru a discuta viitoarea aderare a ţărilor lor.

Prin semnarea acestui acord, Rusia, Belarus și Kazahstan garantează pentru circulaţia liberă a mărfurilor și a forţei de muncă, dar și pentru crearea unor politici comune în domenii precum energie, agricultură sau transporturi.

Documentul are un caracter pur economic, din textul convenit fiind excluse prevederile privind cetăţenia comună sau cooperarea interparlamentară.