Confidenţialitate

Rusia ameninta Lituania

Motivul – autoritatile lituaniene au încurajat anumite state din fosta URSS, precum Republica Moldova și Ucraina, să se apropie de Uniunea Europeană.

Anuntul a fost facut de șeful serviciilor ruse de sănătate publică, Ghennadi Onișcenko. Acesta afirma ca de luni este foarte probabil ca Rusia să înceapă limitarea intrării anumitor produse lactate din Lituania, stat care asigura in prezent presedintia Uniunii Europene.

Lituania atrăgea atenția la mijlocul lunii trecute asupra noilor controale vamale impuse de Moscova la frontiera cu statele din Europa de Est care încearcă să se apropie de blocul comunitar. Astfel, Rusia a impus in aceasta vara controale vamale aspre asupra marfurilor ucrainiene, iar asta dupa ce Ucraina a anuntat ca dorește să încheie un acord de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeana. Controalele au fost extinse acum trei săptămâni și la Lituania.

Statul baltic a avertizat în urmă cu trei zile Rusia în legătură cu o deteriorare a relațiilor cu blocul comunitar dacă aceste controale vamale suplimentare persistă, subliniind că ar putea să riposteze blocând accesul în enclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia.

Avertismentele au indignat autoritățile ruse care ameninta acum cu interzicerea importurilor de produse lactate. De precizat ca Lituania se bazeaza in masura pe exportul produselor lactate.