Rompan: Pâinea se scumpește cu aproximativ 10%

După carne, și pâinea și produsele de panificație se scumpesc. Patronatul din domeniu anunță că pâinea va costa cu până la 10 la sută mai mult.

 

Aurel Popescu, președintele Patronatului din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, a declarat pentru Agerpres că pâinea va fi cu aproximativ 10 bani mai scumpă. Principalul motiv: creșterea prețului grâului ca urmare a cererii mari de grâu la export.

În al doilea rând, este vorba de creșterea costului cu forța de muncă prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei. Pentru a face față, producătorii spun că majorarea salariilor se va reflecta în prețul produsului finit.

Un alt motiv: energia, combustibilul și gazele naturale sunt mai scumpe decât anul trecut, precizează Aurel Popescu. Acesta adaugă că unii operatori au scumpit deja produsele de panificație.

Pe de altă parte, producătorii susțin că românii mănâncă mai puțină pâine. Consumul a scăzut de la 98 de kilograme pe locuitor într-un an la mai puțin de 96 de kilograme în prezent, dar încă se menține peste media europeană.

Societățile autohtone de morărit și panificație pun pe piață lunar în jur de 180.000 de tone de pâine.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS