Confidenţialitate

ROMATSA: Controlorii de trafic aerian, în grevă de la ora 9.00

Negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eşuat luni, iar angajaţii vor intra marţi în grevă la ora 9.00,au declarat reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), la ieşirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Angajaţii vor asigura, conform legii, cel puţin 30% din traficul aerian.

“Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine. Nu după şase ore, ci după o oră, două ore”, a spus liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, la ieşirea de la discuţiile de la Ministerul Transporturilor, care au durat trei ore.

Sinidcaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.

Ce spun pasagerii

În Capitală, pe cel mai mare aeroport din țară, “Henri Coandă”, pasagerii sunt nemulțumiți de faptul că nu știu cu exactitate dacă zborurile lor sunt afectate de grevă.

De cealaltă parte, nici companiile nu par să nu știe până în momentul decolării care sunt cursele afectate, deoarece prioritățile sunt stabilite de centrul european de supraveghere a zborurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 12 mai, controlorii de trafic aerian au declanşat o grevă de avertisment de două ore şi au anunţat că vor continua negocierile pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

În lipsa unui acord, sindicatul care reprezintă interesele angajaţilor Romatsa a anunţat că în 30 mai, începând cu ora 9.00, va declanşa greva generală pe termen nelimitat.

În 12 mai, după greva de averitsment, sindicaliştii au precizat că, încă din august 2016, au trimis nenumărate memorii, inclusiv către Preşedinţie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, însă de atunci şi până când au anunţat că întrerup lucrul, “autorităţile au fost surde”.

Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, după greva de avertisment, că angajaţii Romatsa nu vor intra în grevă generală, pentru că negocierile continuă.

El a susţinut că angajaţii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cât mai rapidă a contractului colectiv de muncă.

Controlorii de trafic aerian au fost, în 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00, în grevă de avertisment, nemulţumiţi că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Pe de altă parte, conducerea Romatsa a contestat la tribunal, ieri, legalitatea grevei anunțate de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România.

Ședința în care instanța va judeca pe fond acțiunea este programată la această oră, la secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale.