Românii vor putea munci de acasă și pe jumătate de normă

Proiectul de lege privind telemunca, adoptat de Guvern în august a ajuns în parlament iar senatorii au făcut câteva schimbări importante.

În primul rând, a fost schimbată definiția telemuncii.

Telemuncitorul este salariatul care în mod regulat și voluntar își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”

Senatorii au eliminat condiția angajării cu normă întreagă și au adăugat că angajatorul poate efectua muncă suplimentară, lucru intrezis în forma inițială a legii.

De asemenea, aleșii au eliminat obligativitatea desfășurării muncii pe perioada de probă a salariatul la sediul firmei. Practic, după semnarea contractului, angajatul va putea munci direct de acasă sau de unde vrea fără să treacă pe la sediul companiei.

Modificările îi vizează și pe patroni care nu mai au obligația de a asigura securitatea și sănătatea la locul de telemuncă. Drept urmare, angajatorul nu poate fi amendat în acest sens.

Modificările urmează a fi aprobate în plenul Senatului pentru ca apoi să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS