Românii vor putea, din nou, să îşi cumpere vechime pentru pensie

Ministerul Muncii lucrează la un act normativ pentru ca românii care doresc să îşi cumpere vechime pentru pensie.

Proiectul se află în dezbatere publică. O lege similară, la care autorităţile au renunţat între timp, a fost în vigoare până la începutul anului trecut.

Conform proiectului, s-ar putea cumpăra cel mult 6 ani de vechime. Dacă ar intra în vigoare, plata s-ar face integral sau eşalonat, până în august 2021, în baza unui contract cu Casa de Pensii. Se poate plăti retroactiv doar pentru perioadele în care persoana în cauza nu era asigurată.

De exemplu, nu puteţi plăti CAS-ul pentru perioada în care aţi fost militar în termen sau student, ori primeaţi ajutor de şomaj.

Dacă alegeţi să vă cumpăraţi vechime, trebuie să cotizaţi cu cel puţin 558 de lei pe lună, echivalentul CAS-ului pentru salariul minim brut actual. Nu e clar cu cât v-ar putea creşte pensia dacă optaţi pentru aceasta variantă, pentru că mai contează şi cu cât aţi contribuit până atunci sau în ce grupă de muncă vă încadraţi.

Neoficial, pentru un an de vechime suplimentară, ar fi o creştere de ordinul zecilor de lei. În schimb, legea ar putea fi utilă pentru cei care mai au nevoie de o perioadă scurtă de cotizare pentru a ieşi la pensie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS