Confidenţialitate

Românii vor plăti mai mult pentru masa de Crăciun. Scumpiri și de 40% la unele produse. La ce renunțăm? | AUDIO

Sărbători mai scumpe în acest an: românii plătesc mai mult așadar pentru masa de Crăciun. Făina s-a scumpit în comparație cu luna noiembrie a anului trecut cu aproape 34%. Uleiul cu 40 de procente, iar untul cu 43%. Sunt cele mai noi datele de la Institutul Național de Statistică, care arată indică o rată anuală a inflației de 16,8 procente.

Masa de Crăciun va fi mai scumpă în acest an, o arată și datele Institutlui Național de Statistică. Prețurile produselor alimentare de pe rafturile mgazinelelor cresc de la o săptămână la alta.

„La orice, la pâine, la absolut orice, la apă, la lucruri de bază”, ne spune o femeie.

Pentru cei care vor să prepare cozonacul acasă cheltuielile sunt mult mai mari în comparație cu anul trecut: făina s-a scumpit cu 34 de procente, laptele aproape 32% iar un ou costă cu 30% mai mult. Dacă aleg altă prăjitură, zahărul este topul scumpirilor: 62 de procente. Astfel, românii renunță la calitate pentru un preț mai mic:

„Nu știu, ceva mai scump pe care îl luai o dată la nu știu cât timp nu-l mai iei deloc sau ceva de genul, cantitativ mai puțin. Foarte scumpe sunt toate, salariile din nefericire au rămas aceleași, prețuri mari, mai ai și copii. La cadouri ne uităm mai atent, când ai copii trebuie să le faci cadouri de Crăciun”, spune o altă femeie.

Și produsele tradiționale din carne de porc sunt mai scumpe. Prețul unui kg de carne de porc este mai mare cu aproape 15%. Și ministrul Agriculturii, Petre Daea, recunoaște că prețurile au crescut la carne:

„Am văzut deasemenea cotletul 19 lei, vă pot spune și în București vă pot spune și în țară unde este acest preț. Sigur, prețurile au crescut în ultima perioadă de timp.”

Iar cartofii, esențiali pentru salata de boeuf, costă cu 40% mai mult.

S-au scumpit și băuturile pe care le servim de Crăciun: vinul costă mai mult cu 10%.

Dacă nu v-ați apucat încă de curățenia de sărbători, trebuie să știți că detergenții sunt mai scumpi cu 10 procente. Rata anuală a inflației a urcat în noiembrie cu 1,5 procente, până la valoarea de 16,8%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Efectele creșterii salariului minim: Grilele se vor schimba, spun patronatele. Și alți angajați vor cere majorări, cu riscuri mari pentru firme | AUDIO