Confidenţialitate

Românii blocați în Africa de Sud vor fi repatriați marți

Aeronava TAROM care va repatria românii blocați în Africa de Sud este așteptată să aterizez, marţi după-amiază, la Otopeni.

“În urma analizelor efectuate cu toţi factorii implicaţi în organizarea misiunii de repatriere a românilor şi cetăţenilor europeni din Africa de Sud, dar şi în urma recalculării orarului de zbor, aeronava TAROM va ajunge cu o zi mai devreme faţă de ora comunicată iniţial către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Astfel, aeronava Boeing 737-700 YR-BGG va ateriza la Otopeni în data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 15:00″, a transmis Ministerul Transporturilor.

După ședința extraordinară de guvern organizată duminică, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că, prin Mecanismul de protecţie civilă europeană se va acorda sprijin şi altor cetăţeni europeni.

”Vom oferi şi prin Mecanismul de protecţie civilă europeană şi un număr de locuri pentru cetăţenii europeni ai altor ţări europene UE pentru a-i repatria la Bucureşti, după care de aici se stabileşte cum ajung în ţările lor”, a precizat Raed Arafat.

Tot atunci, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o aeronavă TAROM va zbura la Pretoria pentru a-i recupera pe românii blocaţi în Africa de Sud.

“În ceea ce priveşte cetăţenii români din Africa de Sud am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o soluţie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de guvern şi în felul acesta am identificat la TAROM o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să-şi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă”, a arătat șeful executivului.

Suspendarea curselor aeriene către Uniunea Europeană are loc ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud.