Confidenţialitate

Care este relația românilor cu banii și cum economisesc românii? VIDEO

Românii au cel mai mic grad de alfabetizare financiară din Europa, de doar 8 %. Asta în timp ce jumătate dintre români consideră că au dificultăți financiare în viața de zi cu zi. Care este relația românilor cu banii? Invitații Mădălinei Dobrovolschi – Dr. Romulus Oprica, sociolog, și Alexandru Dincovici, antropolog – au explicat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM strategia de economisire a românilor, dar și despre relația românilor cu banii.

Câștigăm prea puțin. Cum economisim?

Alexandru Dincovici: „E și filosofie în spate, pentru că trebuie să ne uităm la lcrurile acestea cu un pic de distanță critică. Pe de-o parte e clar că este o problemă foarte mare acest lucru – adică sunt niște cifre care sunt reale și care în cazul unui alt șoc economic, că tot am vorbit despre asta, pune presiune foarte mare pe stat, statul nu poate să ducă asta din păcate și asta se va întoarce cumva asupra cetățenilor.

Și acum oricum asta facem, punem presiune pe ei să dezvolte competențe de economisire, dar sunt situații în care chiar nu au cum. Sau nu că nu au cum, dar apropo de educație financiară, lucrul la care nu ne uităm sunt niște strategii de economisire sau trai care pot părea mai complicate, dar sunt ieșite din tipar. Care nu țin de raționalitatea pur economică.

De exemplu, am făcut mai multe cercetări cu oameni care trăiau în condiții destul de precare, foarte vulnerabile, și aveau niște strategii de trai de azi pe mâine până la urmă.

Vorbisem, la un moment dat, cu o doamnă care încerca să-și țină copilul în școală și pentru asta intrase într-un ciclu de împrumut, dar era un ciclu de împrumut ca la carte pe care dacă l-ar fi avut o companie am fi apreciat-o și am vorbit cu ea și am fi spus ia uite ce lucruri bune fac oamenii aceștia și cum se descurcă, iau un împrumut de acolo, dau mai departe, se refinanțează.

Dar când vorbim despre cetățeni, avem un soi de dublu standard, pentru că dacă este cineva care nu pare solvabil din punct de vedere economic și competențe pare că este ceva neregulă acolo și o persoană needucată, dar dacă ne uităm la ce abilități pune în practică acolo și ce încercare și mod de a reuși să supraviețuiești cu un venit foarte mic este de remarcat. Avea un ciclu în care se împrumuta de la cineva când i se terminau banii, apoi din altă parte ca să poată finanța. Era tot timpul datoare, dar cumva avea un copil care trecea prin școală”.

Care este relația românilor cu ideea de economisire?

Mădălina Dobrovolschi: Este o strategie de supraviețuire. Se întâmplă în cazul foarte multor români, pentru că dacă ne uităm la nivelul de trai și la categoriile care sunt extrem de numeroase pe harta României. Care este relația românilor cu ideea de economisire?

Dr. Romulus Oprica: „Metoda espre care vorbește Alex se numește Suveica. Și într-o oarecare măsură a fost practicată de foarte mulți dintre noi, la un anumit punct. La începutul vieții mele profesionale și eu am practicat această metodă: luat din stânga, pus în dreapta în așa fel încât să supraviețuiesc. Sau să treci peste o anumită etapă. Nu este o rușine, este o pură strategie de supraviețuire, așa cum a numit-o Alex.

Dar avem și cazuri în care dorim să arătăm bine în fața colegilor și ne cumpărăm un telefon scump, folosind cardul de credit.

Cardul de credit este un instrument care îți permite să acoperi o sumă într-un anumit context, în anumite condiții și dacă pui banii la loc în termenul dat dobânda este fix 0. Și atunci este un ajutor. Dacă ai sărit peste termenul dat, atunci dobânda este una apăsătoare. Genul acesta de informații creed că lipsesc multora dintre cei pe care i-am cercetat.

Adică uneori sau de foarte multe ori scapă din vedere niște elemnte foarte simple și în acel moment au intrat într-un alt tip de suveică în care nu mai poți să ieși din datorii”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: STUDIU. Românii nu au o imagine clară asupra sistemului RetuRO Garanție-Returnare | AUDIO