Confidenţialitate

Românii, tot mai mult afectați de scumpiri. O familie formată din 2 adulți și 2 copii are nevoie de aproape 10.000 de lei pe lună pentru un trai decent | AUDIO

Scumpirile afectează tot mai mult românii. O familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de aproape 10.000 de lei pe lună pentru trăi decent, arată un studiu al Fundației Friedrich Ebert. O familie cu un copil are nevoie de 8.200 de lei pe lună, iar un adult singur de 3.800 de lei.

Valoarea coșului minim de consum a crescut cu aproximativ 15 la sută față de anul trecut.

Tudorina Mihai, coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert: „O familie fără copii are nevoie de 6162 de lei pe lună”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Actualizarea coșului minim se face anual în baza indicilor de prețuri pe care Institutul Național de Statistică ni-i comunică. Ceea ce observăm noi este o creștere destul de mare la anumite cheltuieli.

Pentru 2023, o familie cu doi adulți și doi copii are nevoie pentru un trai decent de suma de 9.978 de lei pe lună. Pentru o familie care e compusă din doi adulți și un copil, 8205 lei pe luni. O familie fără copii are nevoie de 6162 de lei pe lună.

Iar o persoană adultă singură are nevoie de 3805 lei pe lună”, a spus Tudorina Mihai, coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert, organizație care, printre altele, dezvoltă politici economice, sociale și educaționale.

În România – 1,5 milioane de oameni sunt plătiți cu salariul minim pe economie, care până la 1 octombrie era de 1.900 de lei în mână (acum e puțin peste 2.000), așadar mult sub valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

Tudorina Mihai: Autoritățile trebuie să ia în calcul că prețurile au crescut la multe servicii și multe produse

Autoritățile ar trebui să gândească nivelul de salarizare pornind de la valoarea coșului minim, spune Tudorina Mihai.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce înseamnă asta pentru autorități? Înseamnă că trebuie să ia în calcul faptul că prețurile au crescut la multe servicii și multe produse și că ar trebui să gândească politici salariale în România pentru a se apropia de această valoare. Dacă putem să gândim că o persoană care lucrează să primească un salariu cât mai aproape de această valoare”, a mai spus Tudorina Mihai.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Radu Florescu, antreprenor: „Buna guvernare aduce investitori, stabilitate și condiții egale pentru toți jucătorii. Asta oferă încrederea necesară pentru extindere” | VIDEO