Confidenţialitate

Radu Florescu, antreprenor: „Buna guvernare aduce investitori, stabilitate și condiții egale pentru toți jucătorii. Asta oferă încrederea necesară pentru extindere” | VIDEO

Antreprenorul Radu Florescu a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Mediul de afaceri din România față în față cu mediul politic, cu guvernul și cu noul pachet de măsuri fiscale. Cum se simte mediul de afaceri în țara noastră? Radu Florescu a spus că „mai mult ca niciodată trăim într-o vreme foarte excepțională” care a devenit un soi de normalitate în ultimii ani. Există stabilitate în România pentru mediul de afaceri? „Nu chiar”, a mai spus Radu Florescu. De ce? „Dacă aveam o idee clară că guvernul face o declarație și își ține cuvântul, evident lucrurile se schimbă”, subliniază antreprenorul. Radu Florescu a vorbit și despre o serie de proiecte ale mediului de afaceri pentru intervenția în Ucraina post război.

Cum se simte mediul de afaceri din România în acest moment?

Radu Florescu: „Mediul de afaceri se simte ca toată lumea acum. Putem spune că mai mult ca niciodată trăim într-o vreme foarte excepțională. Din păcate, excepționalul a devenit starea de fapt în ultimii ani. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat: am avut o pandemie, doi ani de zile de la declanșarea războiului din Ucraina, iar acum trei săptămâni a început un război în Israel. Este atipic, dar de fapt, lumea noastră de azi este foarte atipică”.

Mădălina Dobrovolschi: Este atipic și poate șocant pentru că nu știu câți dintre noi și-ar fi imaginat că vor fi martorii unor evenimente pe care poate le cunoșteam doar din cărțile de istorie. Nu cred că ne așteptam să fim noi contemporani cu un război tradițional atât de aproape de granița noastră. Simți la fel?

Radu Florescu: „România este chiar la graniță lângă un război declanșat acum doi ani de zile. România este într-o poziție geopolitică cheie, nu doar ca membru al NATO, chiar și UE. Și noi simțim acest lucru, ca oameni de afaceri care suntem aici pe piață – eu, de exemplu, sunt de 30 de ani. Se simte această criză.

Este o criză. De ce? Dacă ne uităm un pic la ce se întâmplă, din cauza războiului este scumpirea petrolului, este o problemă cu grâul din Ucraina, inflația. Este un aspect neașteptat, dar trebuie să ne confruntăm cu acest challange – ca un orice challange în business – și cred că până acum România a ieșit destul de bine în comparație cu celelalte state din zonă”.

Este România un climat prietenos pentru mediul afaceri?

Radu Florescu: „Da, aș spune că da. România a fost un loc unde businessul s-a dezvoltat destul de ușor. Chiar la început, acum 30 de ani, a fost relativ sălbatic ca să spunem așa, dar mai sunt niște probleme. Noi vorbim întotdeauna despre stabilitate, transparență și sustenabilitate. Sunt trei cuvinte cheie”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar avem asta? Avem stabilitate?

Radu Florescu: „Nu chiar… Eu când am fost la board la AmCham am început o discuție cu guvernul și au fost întotdeauna discutate trei puncte. Unele au fost mai bine decât altele, dar până acum nu le-am atins niciodată pe toate trei. De ce? Pentru că este un aspect politic, evident; este un aspect economic. Și este un aspect Realpolitik, care înseamnă mult aici. Este un aspect probabil neînțeles, dar real pentru oamenii de afaceri. […] Dar cum am spus mai devreme: România este un loc prietenos pentru a face afaceri, însă avem o problemă cu buna guvernare”.

Ce înseamnă o bună guvernare?

Radu Florescu: „Acest lucru începe cu guvernul, vorbim despre guvernarea pentru sectorul privat. În același timp, este la fel de important pentru guvern, pentru că de acolo pornim. Oamenii din mediul privat se ocupă de businesull lor, dar avem nevoie de un sprijin: transparență, sustenabilitate. Buna guvernare aduce investitori, stabilitate și condiții egale pentru toți jucătorii. Asta oferă încredere necesară pentru extindere și reinvestire. Dacă aveam o idee clară că guvernul face o declarație și își ține cuvântul evident lucrurile se schimbă. Dacă își ține cuvântul pe termenul promis, asta este un pas înainte major”.

Ce planuri are mediul de afaceri pentru intervenția în Ucraina post război?

Radu Florescu: „Dacă ne uităm puțin la ce se întâmplă, este un parteneriat română-americano-coreean în domeniul energiei nucleare. Sunt discuțiile europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și Inițiativa celor Trei Mări (Three Seas Initiative) – care este foarte important. La nivelul regional este o discuție între România, Bulgaria și Grecia cu privire la dezvoltarea unei noi rute petroliere. Sunt deja niște proiecte concrete care nu au existat înainte de război. Există oportunitate aici, trebuie să profităm de asta”.

Antreprenorul Radu Florescu, despre pachetul de măsuri economice

Radu Florescu: „Aici, evident, vorbim despre impozite. Nicio schimbare nu este ușor de acceptat pentru oricine. Noi suntem creatures of habbit cum se spune în engleză. Mai ales când asta vine cu creștere de taxe sau cu eliminarea unor facilități importante pentru noi – din nou, predictibilitate pentru noi. Dar România este în continuare o țară atractivă din punct de vedere fiscal. Asta pot să vă spun”.

Mădălina Dobrovolschi: Chiar cu aceste măsuri luate acum?

Radu Florescu: „Aceste măsuri nu sunt clare încă, depinde cu ce vor ieși, dar vom vedea”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Mădălina Dobrovolschi și Radu Florescu

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Mihai Daraban, președinte CCIR: Statul protejează companiile naționale care au datorii uriașe la buget. „Să ne dea statul exemplu și apoi să ne ia 1% din CA” | AUDIO