Confidenţialitate

România va participa la Campionatul European de Curling, deşi nu are nicio pistă de gheaţă

România are competiţie naţională de curling, va participa la sfârşitul lunii la Campionatul European, deşi în ţară nu există nicio pistă de gheaţă pentru acest sport.

Ȋntrecerea continentală va avea loc între 25 aprilie şi 1 mai în Slovenia, iar pentru deplasarea la Ljubljana s-au adunat cu greu 5.000 de euro. România va concura cu 5 sportivi şi 4 sportive, ce vor lupta cu adversari din alte 14 ţări.

Federaţia autohtonă de curling a fost înfiinţată în 2010 şi are doar 50 de membri legitimaţi. Campionatul naţional numără 5 echipe de băieţi şi 3 de fete, care n-au însă la dispoziţie niciun patinoar cu gheaţă adaptată pentru disciplina lor, fiind nevoite să se antreneze în Ungaria, Cehia sau Slovacia. Prin urmare, competiţia internă a României se defăşoară la Budapesta sau la Bratislava.

Curlingul, supranumit şi “şah pe gheaţă” a fost atestat în Scoţia în urmă cu peste 5 secole. După ce emigranţii scoţieni au adus aceste întreceri în Canada, a devenit sportul naţional peste ocean, iar canadienii domină acum majoritatea competiţiilor internaţionale în care alunecarea pietrelor este ajutată prin lustruirea gheţii cu perii speciale.