Confidenţialitate

România va cumpăra avioane F-35 pentru modernizarea Forțelor Aeriene Române, s-a decis în cadrul ședinței CSAT

România va continua modernizarea Forțelor Aeriene Române prin achiziționarea de avioane F-35, în urma unei decizii luate în cadrul Consiliului Superioar de Apărare a Țării, ce a avut lor marți.

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, marți.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

În cadrul ședinței CSAT s-a mai stabilit susținerea Republicii Moldova în ceea ce privește aderarea țării vecine la Uniunea Europeană:

„Republica Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare, de o intensitate și o complexitate fără precedent. Membrii Consiliului au accentuat, în reuniunea de astăzi, modul profesionist, democratic și responsabil în care aceste acțiuni au fost gestionate de autoritățile de la Chișinău. În acest context, au fost analizate modalitățile optime de continuare a unei susțineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienței sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european și internațional, în beneficiul Republicii Moldova.”

Ședința CSAT de marți a avut pe ordinea de zi și menținerea unui sprijin consistent pentru Ucraina, de o „importanță critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât și pe termen lung”.

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale.

Foto: Presidency.ro

Citește și: Maia Sandu: Adunarea națională „Moldova Europeană” va fi organizată la 21 mai. Vocea fiecăruia va cimenta calea noastră europeană | VIDEO