Confidenţialitate

Ambasadorii statelor membre ale UE pun la punct agenda Consiliului JAI. Negocieri de ultim moment pentru aderarea României la Schengen

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit pentru a discuta agenda Consiliului miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne de mâine și implicit aderarea României,Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Conform programul reuniunii președinția Ceha a Uniunii va explica rezultatele negocierilor de până acum pe această temă.

Vă reamintim, Austria a anunțat și marți că se opune categoric intrării României in Schengen acum.

Chiar dacă Austria își menține opinia că România nu trebuie să fie primită în Schengen, România, Comisia Europeană și Președinția Ceha sunt decise să supună la vot joi extinderea spațiului de liberă circulație.

Chiar dacă există riscul ca o decizie favorabilă să nu poată fi luată, din cauza lipsei unanimității.

Dacă Austria nu va permite extinderea Schengen cu România și Bulgaria de la 1 ianuarie, România ar putea cere reluarea votului tot în acest an, în cadrul unei reununi extraordinare.

Înainte de a pleca către Bruxelles, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că va avea atât în capitala Belgiei cât și în Luxemburg, întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre şi oficiali ai Uniunii.

Așadar, negocierile se desfășoară până în ultimul moment.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Pîrvulescu, despre aderarea României la Schengen: „Dacă punem în balanță, șansele să nu se întâmple sunt mai mari decât să se întâmple” | VIDEO