Confidenţialitate

România trimite o echipă de medici în Slovacia

România sprijină Slovacia în eforturile de combatere a epidemiei COVID-19. O echipă din 5 medici şi 9 asistenţi va pleca la Bratislava, împreuna cu doi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, într-o misiune care va dura 3 săptămâni.

România răspunde astfel cererii internaţionale de ajutor lansate de autorităţile slovace.

În Slovacia, situatia epidemica si medicala s-a agravat în ultima perioadă: aceasta a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate COVID-19 în lume. În primul val al pandemiei, adoptase restricții severe și fusese unul dintre exemplele de bună gestionare a situaţiei sanitare.

În acest noul val de infectari insa, varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului a devenit dominantă în Slovacia.

În ciuda campaniei masive de testare a populaţiei, infectiile s-au răspândit din cauza sistemului ineficient de efectuare a anchetelor epidemiologice.

Cât priveste campania de imunizare, Slovacia vaccinează cu cele 3 vaccinuri aprobate deja de în Uniunea Europeană, dar a anunțat și achiziția a două milioane de doze din cel rusesc – Sputnik 5.

Polonia s-a oferit să primească 200 de pacienți slovaci în unitățile sale de terapie intensivă.