Confidenţialitate

România suplimentează ajutoarele pentru Turcia. Raed Arafat: Am mobilizat a doua echipă de salvare. 2 avioane Spartan, pregătite să plece | VIDEO

În cursul nopții de miercuri, Turcia a solicitat ajutor suplimentar României în contextul cutremurului care a avut loc luni dimineață. Astfel, autoritățile române au decis mobilizarea încă unei echipe de ajutor.

„Azi-noapte au fost discuții la nivel foarte înalt. A fost o solicitare adresată de către Turcia de suplimentare a echipelor și ne-a contactat chiar ambasadorul desemnat pentru România, care ne-a explicat situația în țara lor.

Decizia domnului prim-ministru a fost convocarea Comitetului pentru Situații de Urgență și s-a luat decizia de azi-noapte de mobilizare a celei de-a doua echipe. O echipă care este în curs de autorizare și de pregătire, dar care deja a fost la exerciții și este foarte bine pregătită și dotată.

Așa că, în cursul nopții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, colegii de la SMURD București au pregăti tot cu ce pleacă”, a spus șeful DSU – Raed Arafat – miercuri.

Raed Arafat: Am trimis și mașini pentru ca echipele să fie mobile și independente

„Au fost solicitate în primă fază un avion NATO și în a doua fază a trebuit să solicităm și al doilea. Avem două avioane Spartan care sunt și ele pregătite să plece, după cum vedeți și la acest moment vor decola avioanele cu personal. Pentru că sunt mai lente, vor ajunge în cam două ore și jumătate la Adana, urmând să decoleze primul C-17 și după asta al doilea C-17 – de data aceasta cu utilaje”, a mai spus șeful DSU.

„Pentru a fi intervenția mai ușoară acolo, de data aceasta am decis să trimitem și mașini pentru ca echipa să fie mai mobilă, mai puțin o povară pe autoritățile din Turcia și mai mult independentă pentru a-și face treaba”, a adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat: 5000 de salvatori din partea Uniunii Europene sunt în Turcia

„Suntem contracronometru, trebuie să facemm cât mai mult în această fază. Deja sunt din partea Uniunii Europene 5000 de salvatori și 200 de câini acolo. Noi mai trimitem acum două echipe reprezentate de 57 de persoane salvatori de la ISU B-IF, plus doi medici, doi asistenți de la SMURD București, plus voluntari cu câini de la Grupul Câinilor Utilitari care au venit inclusiv din Caransebeș să participe la această misiune.

Ne așteptăm ca avioanele C-17 să ajungă la scurt timp după sosirea avioanelor Spartan. Se vor descărca utilajele și vor încerca să intre în focar cât mai repede și să înceapă să lucreze”, a conchis șeful DSU.

Sursa colaj foto: ISU B-IF

Citește și: Constanța: Campanie pentru strângerea de fonduri și bunuri destinate persoanelor afectate de cutremurul din Turcia | AUDIO