Confidenţialitate

România cumpără din SUA rachete avansate pentru dotarea aeronavelor F16. Angel Tîlvăr: Vor crește semnificativ siguranța spațiului aerian național | AUDIO

România cumpără rachete avansate pentru dotarea aeronavelor F16. Statele Unite au aprobat vânzarea acestora – este o tranzacție de aproape 70 de miloane de dolari. Anunțul a fost făcut vineri dimineață, 10 mai, de Ambasada Statelor Unite în țara noastră.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este vorba de rachetele AIM-9X Sidewinder Block II. Este cea mai avansată tehnolgie pentru acest tip de rachetă și se află în prezent în dotarea serviciului armatei americane. Sunt rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune. Spre deosebire de modelele anterioare, acesta poate fi folosit chiar și împotriva țintelor de la sol. Are un detector avansat de imagini în infraroșu pentru a lovi ținte aflate în spatele avionului de vânătoare.

„Această achiziție nu este doar o tranzacție; este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace”, a transmis Însărcinatul cu afaceri al SUA Michael Dickerson.

A reacționat și ministrul Apărării – Angel Tîlvăr.

„Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu capabilități aer-aer de ultimă generație crește semnificativ siguranța spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a scris ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Rachetele vor fi montate pe aeronavele multirol F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române.

Sursa foto: Facebook / Angel Tîlvăr

Citește și: Incendiu la o hală din Ploiești, unde sunt depozitate deșeuri petroliere. 20 de muncitori s-au autoevacuat | VIDEO