România se opune unei Europe cu două sau mai multe viteze. Aceasta este poziția statului român, prezentată de fiecare dată când președintele Iohannis a participat la reuniuni la vârful Uniunii Europene. Precizările vin de la Consilierul prezidențial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.
Miercuri, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a prezentat în așa-numita „Cartă albă” 5 scenarii privind viitorul Uniunii. Cel mai controversat plan e cel care prevede ca Uniunea să fie împărțită în două grupuri, dintre care unul cu o viteză mai lentă de integrare și care nu e dispus să cedeze și – mai multă putere către Bruxelles.
Leonard Orban spune că nu e surprins de scenariile prezentate de Jean Claude Junker dar că momentul ales e „discutabil”. Consilierul prezidențial consideră că varianta cea mai bună ar fi fost alegerea din start a unei singure variante, Uniunea să continue reformele cu toate statele membre implicate în mod egal.
Consilierul prezidențial Leonard Orban spune că șeful statului trebuie să decidă dacă e necesară o nouă consultare a partidelor politice, cum a propus PSD. Fostul comisar european consideră că temele legate de viitorul Uniunii trebuie analizate în dezbateri publice organizate în toată țara la care să aibă acces cât mai multă lume, inclusiv politicienii.
Interviul acordat de către Consilierul prezidențial, Leonard Orban, la Europa FM.
“Poziția României de a fi împotriva unei Europe cu mai multe viteze, nu este una nouă. Președintele României a vorbit despre acest lucru de mai multe ori, foarte clar și foarte explicit, inclusiv în forurile europene. Vorbim aici despre o poziție a statului român.
O consultare publică privind această temă este foarte necesară, pentru că noi ne aflăm la începutul procesului de reflecție cu privire la viitorul Uniunii Europene. Startul oficial va fi Summitul de la Roma, din 25 martie. Oricum, nu sunt așteptate decizii imediate. Poate în 2018 sau 2019. Așa că o dezbatere publică este binevenită, pentru că putem vorbi în detaliu despre implicațiile diferitelor scenarii și despre consecințele asupra românilor.
Trebuie să fie dezbateri organizate, la care să participe specialiști din mai multe zone. Dezbaterile ar trebui să se refere la mai multe subiecte, nu doar la viitorul UE. De exemplu, viitorul buget al UE, adoptarea monedei unice, viitorul unor politici europene ș.a.m.d. Dezbaterile trebuie organizate nu numai în București, ci în toată țara.
În ce privește necesitatea unei noi consultări a partidelor parlamentare – e o decizie care îi aparține președintelui României. Însă, opțiunea pentru o Europă cu o singură viteză nu este una nouă. Repet, ea a fost afirmată de mai multe ori, și e vorba de o poziție fundamentală, strategică a statului român.
Noi credem că varianta cea mai bună este ca 27 statele europene să meargă mai departe împreună. E drept, fără Marea Britanie. Diferitele formate nu ajută la consolidarea unității Uniunii Europene, ci dimpotrivă, adâncesc fragmentarea existentă deja și pot să ducă chiar la dezintegrarea acestui proiect.
Sunt chestiuni unde avem puncte de vedere similare cu membrii Grupului Vișegrad, dar sunt și subiecte unde există diferențe de opinie.
Poziția noastră e că avem toate instrumentele potrivite la nivel european pentru a merge împreună în cadrul Uniunii Europene.
Nu știu dacă a fost cel mai potrivit moment pentru prezentarea celor 5 proiecte ale lui Jean-Claude Junker. Dar a fost lansată o provocare, suntem la începutul procesului și se pot schimba multe lucruri până la deciziile finale, care nu sunt simplu de luat.”