România se confruntă cu o criză politică, apreciaza agenţia americană de analiză Stratfor

Potrivit analiştilor Stratfor, conflictul dintre susţinătorii şi opozanţii premierului român poate slăbi Legislativul.

După ce Camera Deputaţilor a respins solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii, agenţia americană consideră că Victor Ponta este protejat.

Avînd în vedere ca PSD şi partenerii săi de coaliţie deţin majoritatea în Parlament, indiferent dacă Ponta demisionează sau nu actuala coaliţie probabil va rămâne la putere. Stratfor remarcă însă că poziţia premierului ar putea slăbi în săptămânile următoare.

Chiar dacă vineri Victor Ponta va supravieţui moţiunii de cenzură, avind dovezi suplimentare, DNA poate cere din nou Parlamentului să-i ridice imunitatea, situatie in care pentru PSD apararea premierului s-ar putea dovedi un lucru prea costisitor politic, afirma analistii.

Poziția lui Victor Ponta ar putea fi șubrezită de eventuale proteste antiguvernamentale, dar și de presiunile aliaţilor europeni și americani ai României.

Agenția notează că aliaţii străini vor monitoriza îndeaproape instabilitatea politică tot mai mare a României, in contextul crizei ucrainiene.

Și chiar dacă politica externă a României nu se va schimba, scandalul în centrul căruia se află premierul ar putea să amâne sau împiedice adoptarea unor reforme, lucru care va afecta dezvoltarea economică a ţării. Însă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii politice a țării este perspectiva unor anchete de corupţie suplimentare”, apreciază Stratfor.

Asta pentru că “România are nevoie să eradicheze corupţia şi să adopte, în acelaşi timp, reforme economice’, iar întrebarea agenţiei americane de analiză este dacă le putem face pe amândouă simultan.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS