Confidenţialitate

România se alătură, de joi, statelor UE care emit certificate digitale Covid | AUDIO

România se alătură, de joi, statelor europene care emit certificatele digitale Covid pentru călătoriile în blocul comunitar și în spațiul Schengen.

Pentru persoanele vaccinate, documentul are o valabilitate de un an. În schimb, certificatele de vindecare după Covid pot fi folosite 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2. Testul rapid va avea o valabilitate de 24 de ore, iar cel PCR – 72 de ore.

Solicitarea certificatelor de vaccinare şi vindecare, ambele gratuite, trebuie făcută cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Documentele vor putea fi eliberate în format digital. Persoanele care nu au acces la mediul online se vor putea adresa primăriilor, direcţiilor de evidenţă a populaţiei, celor de sănătate publică și medicilor de familie pentru tipărirea certificatelor.

La ieșirile din țară sau pe aeroporturi, poliţiștii de frontieră vor verifica autenticitatea şi valabilitatea acestora.

Până pe 12 august, pot fi folosite și actualele adeverințe de vaccinare sau trecere prin boala Covid.

Se caută o utilitate pentru certificatele digitale și pe plan intern. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că se vor purta discuții cu agenții economici, așa cum sunt organizatorii de evenimente, care să recunoască noile documente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu