Confidenţialitate

România primește bani de la CE pentru a ajuta companiile mari consumatoare de energie care se confruntă cu facturi majorate de creșterea prețurilor | AUDIO

Comisia Europeană acordă bani României pentru a compensa întreprinderile mari consumatoare de energie care se confruntă cu costuri mai mari din cauza creșterii prețurilor la energie. Banii – 1,5 miliarde de euro – vor fi folosiți pentru a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Schema de ajutorare va fi acordată sub forma unei rambursări parțiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, anunță Comisia Europeană.

Valoarea maximă a ajutorului, 75% din costuri

Valoarea maximă a ajutorului pentru o companie va fi de 75% din aceste costuri pentru a încuraja consumatorii să economisească energie. Pentru a primi acest ajutor, întreprinderile trebuie să pună în aplicare – timp de trei ani – măsurile cerute de un audit energetic, să acopere cel puțin 30% din consumul propriu din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon și să investească cel puțin jumătate din valoarea compensației în proiecte care reduc substanțial emisiile de gaze.

Comisia Europeană acordă României 1,5 miliarde de euro

1,5 miliarde de euro este suma pe care Comisia Europeană o aprobă pentru țara noastră cu scopul de a reduce riscul de relocare a emisiilor de gaze pentru industria mare consumatoare de energie, adică să împiedice ca producția să fie mutată în țări din afara UE care au politici mai permisive în ceea ce privește clima, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Sursa foto: Unsplash / Christian Lue

Citește și: Guvernul ia în calcul să acorde bonusuri pentru cei care reduc consumul de electricitate și gaze | AUDIO