Confidenţialitate

România – pe ultimul loc la folosirea banilor europeni pentru reducerea șomajului. Corina Crețu: „Am pierdut toți banii din Garanția pentru tineri”

România se află pe ultimul loc la folosirea banilor europeni pentru reducerea șomajului. Datele sunt publicate de comisarul european Corina Crețu la o zi după ce ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, anunța că „România prinde viteză” și că nu pierdem niciun ban din sumele alocate de Comisia Europeană.

În realitate, s-au pierdut fonduri, iar Guvernul maschează situația, consideră Corina Crețu.

Un tabel cu datele referitoare la folosirea fondurilor din programul pentru reducerea șomajului a fost publicat de comisarul Corina Crețu pe Facebook. A precizat că sumele – disponibile din 2015 – puteau fi accesate până la 30 iunie anul trecut.

Potrivit tabelului, România se află pe ultimul loc. Într-un mesaj anterior, doamna comisar notează:

„(…) întreaga sumă destinată programului Youth Employment Initiative, 343 milioane de euro, pentru reducerea șomajului în categoria 18-25 ani, s-a pierdut definitiv”.

Din tabel se poate observa că Grecia, penultima, are o absorbție de 50% fonduri (plăți și proiecte aprobate), la care se adaugă planificările.

Ce spunea marți ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, s-au creat 24.700 de noi locuri de muncă, 110.000 de şomeri sunt sprijiniţi, dintre care 58.000 de şomeri deja şi-au găsit un loc de muncă, 200.000 de tineri sunt sprijiniţi pentru a-şi găsi un loc de muncă, iar 133.000 de persoane beneficiază de măsuri de formare profesională, de ucenicie şi stagii.” Rovana Plumb, 8 ianuarie 2019

În acest timp,  Slovenia rămâne campioana cheltuirii banilor europeni  pentru reducerea șomajului, cu peste 90% bani cheltuiți, urmată de Letonia, Ungaria și de Polonia.

Corina Crețu amintește că programul pentru reducerea șomajului a fost lansat în București în aprilie 2015 în prezența premierului de la acea vreme, Victor Ponta și doi dintre miniștrii săi, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici.

O altă declarație i-a atras atenția doamnei comisar:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„La început de an, România prinde viteză. Chiar în aceste zile, când România a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene ea se cifrează la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%. Vreau să mulţumesc pe această cale colegilor mei, tuturor autorităţilor din România, dar şi Comisiei Europene, doamnelor şi domnilor comisari, cât şi direcţiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cât şi beneficiarilor pentru acest rezultat. Să nu uităm că România a pornit de la o rată de absorbţie zero, iar din 2017 şi până acum am ajuns la 26%. Am trimis la Comisia Europeană în decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare şi aşteptăm să se întoarcă în România cât mai repede încă 355 de milioane euro. Acest procent de 26% în cifre absolute înseamnă aproape 8 miliarde de euro, investiţii de care au beneficiat şi beneficiază în continuare milioane de români, autorităţile locale şi, de asemenea, tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri”. Rovana Plumb, 8 ianuarie 2019

Corina Crețu spune că acest lucru a fost posibil cu ajutorul său și al specialiștilor alături de care lucrează. Doamna comisar este deranjată și de faptul că Rovana Plumb a lansat mulțumiri generale…

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Însă, Corina Crețu remarcă,nemulțumită că numele său a fost omis:

„Probabil nu ați primit aprobare de la partid să vorbiți despre eforturile noastre comune, despre întâlinirile noastre și ale specialiștilor noștri care au venit cu soluții”.

 

Mesajul complet publicat de Corina Crețu pe Facebook, după declarațiile ministrului Rovana Plumb de marți, 8 ianuarie 2019:

 „Romania se afla in fata celui mai important moment din istoria aderarii sale la Uniunea Eutopeana- detinerea, pentru prima oara, a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.  Cu toate disputele interne, a dezamagirilor noastre de minimalizare a contributiilor Comisiei Europene, avem sperante ca toate dosarele vor fi finalizate in timpul Presedintiei Romane.
Apreciez ca Dna Plumb a incercat sa echilibreze situatia creata la sfarsitul anului, cand toate infaptuirile marete s-au datorat eforturilor guvernului. Asa au inceput toate guvernele populiste, anti-europene: profitand din plin de ajutorul fondurilor europene, tot ce e bun vine de la Guvern, tot ce e rau vine de la Bruxelles.
Riscurile dezangajarilor automate erau reale, 830 milioane de euro la inceputul anului. Am avut discutii asupra acestui aspect aproape zilnice, am avut zeci de experti la Bucuresti şi In tara pentru a ajuta autoritatile nationale si locale. Numai eu personal m-am intalnit cu Dna Prim Ministru de cinci ori pentru a ii explica problemele cu care se confrunta România.
Dna Plumb a multumit azi tuturor Comisarilor şi Comisarelor care au ajutat evitarea dezangajarilor automate pe POR – programul operational regional , de care sunt singura responsabila si pentru care eu si DG REGIO am facut enorm pentru a ajuta.
Probabil nu ati primit aprobare de la partid sa vorbiti despre eforturile noastre comune, despre intalinirile noastre si ale specialistor nostri care au venit cu solutii.

Eu sper ca populatia intelege.

In orice caz, am salvat cu siguranta 350 de milioane de euro din cei 830, prin decizii stabilite impreuna cu autoritatile romane. Intre 15 si 31 decembrie au fost depuse cereri de plata pentru restul sumei, majoritare fiind proiectele care initial Guvernul spunea ca le va finanta prin PNDL. Avand cereri de plata pentru intreaga suma, România a evitat dezangajarea automata pe Programul Operational Regional. De abia urmatoarele audituri vor vedea cate din aceste proiecte sunt eligibile sau nu. Felicit sincer autoritatile pentru eforturile de la finalul anului.

Din pacate, România a pierdut in 2018 din Fondul Social 22 milioane de euro, pierdere automata – nefiind proiecte de analizat.

In plus, intreaga suma destinata tinerilor, Garantia pentru tineri- Youth Employment Initiative- pentru care ne-am luptat atat ca europarlamentari, 343 milioane de euro s-au pierdut definitiv. Acest instrument era destinat combaterii somajului in randul tinerilor intre 18 si 25 de ani, fiind lansat la București in 8 aprilie 2015 la București de catre vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovski si Primul Ministru Victor Ponta, in prezenta ministrilor sai de atunci, Rovana Plumb si Eugen Teodorovici.
Acesta e adevarul.
Pentru mine cel mai important e sa facem tot ce putem pentru cetatenii Romaniei, fara a-i minti. Voi reveni.” Corina Crețu, Facebook, 9 ianuarie 2019

Iorgu Ianuși despre disputa Rovana Plumb – Corina Crețu privind utilizarea fondurilor europene:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.