Confidenţialitate

România nu se grăbeşte să elibereze paşaportul Covid

România nu se grăbeşte cu paşaportul COVID. La nivelul Uniunii Europene, 9 ţări au început déjà să elibereze documentul care va face mai simplă circulaţia în pandemie. România anunţă că va aştepta, însă, până la 1 iulie – data anunţată pentru lansarea certificatului la nivel European.

Aplicaţia informatică dezvoltată pentru a permite eliberarea celor trei tipuri de cetificate (de vaccinare, de ieşire din boală şi de testare) va fi finalizată până atunci, a afirmat astăzi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorin Bălan.

“Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care dorește descărcarea unui certificat va furniza câteva date, aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziție. După aplicarea cererii, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi, în contul personal înregistrat pe platforma informatică, acest certificat”.

Dovada deţinerii unui certificat verde anti-COVID va putea fi făcută prin mijloace electronice – prin descărcarea documentului pe telefonul mobil – sau fizic, prin prezentarea lui în forma printată.

Peste un milion de persoane au primit deja certificate digitale UE privind COVID-19. Măsura ar trebui să faciliteze călătoriile în această vară în cadrul Uniunii Europene, conform comisarului european pentru justiţie Didier Reynders.

Pașapoartele COVID, care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie, au început să fie emise în nouă ţări, a precizat executivul european: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania.