Confidenţialitate

România nu a ajuns la 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie

România nu a atins ţinta de vaccinare de 5 milioane de persoane până la 1 iunie, aşa cum aşteptau autorităţile. După ultima raportare, în total sunt 4.320.017 persoane vaccinate în România. Iniţial, autorităţile au spus că atingerea cifrei de 5 milioane de persoane imunizate ar fi condiţia pentru măsurile de relaxare.

În ultimele 24 de ore, s-au vaccinat in total 64.000 de oameni. 20 de mii dintre ei, cu prima doza. La nivel national, suntem cu aproape 700 de mii de vaccinari sub ținta autorităților.

Vaccinarea a început în România pe 27 decembrie anul trecut. Prima persoană care a primit serul – o asistentă de la Institutul Matei Balș din Capitală. De atunci, vaccinarea a fost făcută pe categorii profesionale şi de vârstă, cu o platformă care, la început a dat bătăi de cap. Odată cu vaccinarea la liber, fără programare, cu organizarea maratoanelor şi a centrelor drive-thru – a crescut numărul vaccinărilor. Dar nici aşa nu am atins ţinta aşteptată de Guvern pentru relaxarea unor măsuri. A rămas neacoperită zona rurală, unde accesul la vaccinare şi la informaţii despre vaccinare este, încă, redus.

Chiar dacă nu s-a atins ţinta de vaccinare, intră în vigoare o serie de relaxări, pentru că a scăzut foarte mult rata îmbolnăvirilor.