Confidenţialitate

INS: România a finalizat 48 de kilometri de autostradă în anul 2023. Lungimea autostrăzilor a rămas la sub 1000 de km | AUDIO

Anul trecut, lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 48 de kilometri, arată datele Institutului Național de Statistică. Peste un sfert dintre drumurile publice sunt în continuare drumuri pietruite și de pământ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doar 48 de kilometri de autostradă a reușit să finalizeze România anul trecut, iar lungimea autostrăzilor se menține la sub 1000 de kilometri, adică 997 de kilometri de autostradă avem în total, ceea ce reprezintă sub 6% din lungimea totală a drumurilor naționale.

Datele Institutului Național de Statistică arată că doar jumătate din cei 86.000 de kilometri de drumuri naționale reprezintă drumuri modernizate.

Peste 23% reprezintă drumuri cu îmbrăcăminți asfaltice ușoare și aproape 27% drumuri pietruite sau de pământ. Vorbim de peste 23.000 de kilometri de drumuri pietruite și de pământ și comparativ cu anul anterior, o porțiune mică, de doar 700 de metri a fost asfaltată în 2023.

În ceea ce privește starea tehnică a drumurilor, inclusiv în cazul celor modernizate, peste 27% dintre ele au durata de serviciu depășită.

La capitolul linii de cale ferată de folosință publică în exploatare, avem peste 10 600 de kilometri, cu 4 kilometri mai puțin față de 2022.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Citește și: Analiză Politico: Europarlamentarul PSD Claudiu Manda, absent de la peste 40% din voturile din Parlamentul European. El va candida pentru un nou mandat | AUDIO