România în Direct: Specialiștii propun să avem ”un Crăciun în solitudine”. Ce va face familia ta de sărbători? | VIDEO

Barometrul Europa FM, realizat de IMAS, arată că majoritatea românilor ar fi de acord cu o serie de măsuri mai restrictive în perioada următoare pentru oprirea pandemiei.

Premierul Orban, dar și președintele Iohannis, au anunțat că un ”lockdown”, adică o interzicere completă a activităților, nu va fi pus în practică după alegeri. Președintele și premierul își sprijină promisiunea pe reducerea numărului de cazuri din ultimele zile și spun că măsurile impuse acum funcționează. Pe de altă parte, numărul de teste a scăzut la jumătatea în perioada de mini-vacanță.

În același timp, Universitatea Babeș-Bolyai publică patru ghiduri cu măsuri care ar putea să ne ajute în epidemie, dar care ne îndeamnă să petrecem un Crăciun în siguranță. Printre măsurile propuse se află continuarea actualelor reguli propuse de guvern, prevenirea și controlul problemelor psihologice, pregătirea pentru acceptarea unui ”lockdown”, dar și ”petrecerea Crăciunului și Revelionului în solitudine”. Adică un Crăciun în care să nu ne vedem cu familia extinsă.

Recomandarea experților de la Babeș-Bolyai se axează mai mult pe modul în care putem împiedica problemele pe care le poate genera o sărbătoare în singurătate. Dar pun în evidență și faptul că România nu are acum o strategie pentru ceea ce es va întâmpla în perioada următoare.

Spre deosebire de alte state care au explicat din timp ce se va întâmpla de Crăciun, în România este o necunoscută. Nu știm dacă stațiunile vor funcționa și la ce capacitate, dar, mai ales, dacă ne vom putea întâlni cu întreaga familie.

Dacă ești de acord cu măsurile restrictive în perioada următoare, care sunt acestea? Cum primești propunerea unui Crăciun fără familia extinsă? Ce va face familia ta de sărbători?