Confidenţialitate

România în Direct: Răspunsul statului pentru cei diagnosticați cu COVID. În cât timp te-a văzut un medic sau a ajuns ambulanța? | VIDEO

Epidemia din România continuă spirala de creștere cu o medie zilnică de peste opt mii de cazuri.

Mai multe orașe vor intra în carantină locală.

În același timp, spitalele sunt supra-aglomerate. Medicii încearcă să facă față la ATI, dar paturile și oxigenul sunt insuficiente. S-au raportat deja primele decese din lipsă de spațiu.

Dar mai grav, medicii spun că șase din zece oameni ajunși la ATI pier. Mai mult, dintre cei intubați la spitalul Marius Nasta, doar doi au scăpat cu viață.

Directorul Spitalului de boli infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, spune că numărul mare al îmbolnăvirilor grave se datorează și abordării greșite sau întârzierii cu care bolnavii evaluează primele simptome ale bolii.

”Din nefericire, tot mai mulţi pacienţi ajung tot mai târziu la spital. Vorbesc aici, indiferent de vârstă. Şi asta se întâmplă în primul rând pentru faptul că nu semnalează imediat medicului de familie noile simptome care arată că starea de sănătate s-a agravat.

Cei asimptomatici iniţial sau cei cu forme uşoare, nu înţeleg că, în primă instanţă, ei trebuie să se adreseze medicului de familie.”

Pacienții spun, însă, întârzierea se datorează modului în care sistemul de preluare al bolnavilor funcționează. Astfel, ei sunt testați târziu după apariția bolii, ambulanțele ajung cu întârziere din ce în ce mai mare, iar contactul cu DSP-ul se face de abia în a treia sau a patra zi de la testare. La fel, contactul cu medicul de familie este greoi, sporadic și, uneori, fără rezultate.

Statul român a încercat îmbunătățirea acestei structuri de răspuns la îmbolnăviri. O parte dintre DSP-uri au fost organizate, s-au făcut centre de voluntari care răspund la telefon, au fost angajați oameni pe ambulanțe. Totuși ei nu pot răspunde acestui val de îmbolnăviri.

Care este experiența ta cu sistemul administrativ și sanitar care răspunde la îmbolnăvire? Te-ai îmbolnăvit tu sau cineva cunoscut? În cât timp a răspuns DSP-ul, ambulanța sau medicul de familie?

Ce merge prost și ce-ai îmbunătăți? A reușit statul să pună la punct un sistem de evaluare și preluare a bolnavilor?