Confidenţialitate

România în Direct: Partidul AUR. Vot din disperare sau operațiune atent controlată? | VIDEO

Alegerile de duminică înseamnă și reintrarea în Parlament, după o perioadă mai lungă, a unui partid naționalist, Alianța pentru Unirea Românilor.

Nu numai scorul mare este o surpriză, dar însăși apariția partidului nu a fost scontată, câtă vreme la alegerile locale nu a făcut decât un procent. Ascensiunea sa este explicată prin micro-țintire pe rețele sociale, dar nimeni nu știe cum a fost făcută și cu ce a fost plătită.

Mai multă lumină apare, însă, în privința liderilor partidului și a ideilor acestora. Știm, astfel, că este un partid naționalist, antiglobalizare, care militează pentru dispariția UDMR, dar afirmă că și împotriva intereselor Rusiei. Susține antreprenorii locali, luptă împotriva corupției, are idei anti-avort, este ultraortodox, este împotriva măștii și promovează numeroase teorii ale conspirației. Cel puțin unul dintre liderii săi este citat în spațiul public cu afirmații sexiste grave, iar un altul este condamnat deja în primă instanță și cercetat pentru grup infracțional organizat.

AUR a obținut scoruri impresionante în județe precum Suceava, Neamț sau Bihor, dar rezultatul spectaculos vine din diaspora, acolo unde a luat enorm din voturile anti-sistem care în trecut au mers la USR. De altfel, una dintre teoriile despre existența sa spune că este un partid anti-USR.

Unii analiști îl consideră un partid container, realizat de serviciile secrete ca să controleze extremismul. Alții spun că este o formațiune care servește intereselor Moscovei sau că este o formațiune ajutată masiv de Biserica Ortodoxă. Cert este că votul primit vine dintr-o exasperare a publicului, dar și a faptului că politicul a abandonat o parte din societate, în special cea care muncește din greu în străinătate.

Ce știți despre acest partid? Care teorie vi se pare corectă? L-ați votat sau știți pe cineva care l-a votat? De ce pentru 10 la sută dintre români e o alternativă? Credeți că va avea mai mult succes sau se va opri aici?