Confidenţialitate

România în Direct la MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din țară. Mihai Zgondoiu: Arta de calitate nu se face numai în turnuri de fildeș, ci pretutindeni | VIDEO

Europa FM vă aduce vineri, 19 mai 2023, emisiunea „România în Direct” într-un decor al artei contemporane. Cătălin Striblea a fost la MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din România, unde îl are ca invitat pe lectorul universitar Mihai Zgondoiu de la Universitatea de Arte din Timișoara. „Este foarte important să fie susținute și astfel de inițiative; dincolo de galeriile comerciale să existe și artiști independenți, prezenți acolo, pentru că arta de calitate nu se face numai în turnuri de fildeș sau în ateliere bine dichisite, ci se face pretutindeni”, a precizat Mihai Zgondoiu la Europa FM.

Sursa foto: Europa FM

Ce este MoBU și unde se desfășoară

„#MoBU2023 – MoBU Târgul Internațional de Artă Contemporană București este cea mai nouă platformă de artă contemporană din zona Europei Centrale și de Est care expune împreună galerii, spații artist run, grupări de artiști independenți și artiști emergenți.

Evenimentul vine ca un răspuns ferm adus pieței de artă în creștere, pune Bucureștiul pe harta internațională a piețelor de artă, și răspunde așteptărilor unui public nou, avizat, interesat de toate aspectele mainstream din arta momentului și din jurul ei”, transmit organizatorii.

Evenimentul are loc la Romaero Băneasa în perioada 19 – 28 mai 2023.

Artistul Daniel Spoerri, în prim-plan

„Azi, aici la MoBU, peste 40 de standuri de galerii și artiști independenți cu un focus special pe o legendă a artei postmoderne: Daniel Spoerri, artist născut în Galați. A locuit în România până pe la vârsta de 6 ani, apoi a plecat în Elveția și azi îl putem regăsi în cele mai mari muzee ale lumii, de la MoMA, Tate, Centre Pompidou. Plus, foarte important, este prima lui expoziție personală de asemenea magnitudine în România: 120 de lucrări aduse de o galerie din Austria”, a explicat Mihai Zgondoiu la Europa FM.

„Expoziția <<Retrospectiva Daniel Spoerri>>, artiști contemporani, tineri, artiști independenți, artiști de galerii comerciale din România, Europa, America. Este o primă ediție care cred că va avea succes pentru că văd deja mulți, mulți vizitatori”, a mai spus Mihai Zgondoiu la Europa FM.

Mihai Zgondoiu, despre lucrări expuse de la MoBU

„Instalațiile sculpturale ale lui Ștefan Radu Crețu, care face o artă cinetică – se mișcă, arta augmentată care poate fi experimentată cu telefoanele mobile, mai avem tot felul de lucrări experimentale.

Se pregătesc o serie de preformance, conferințe de artă susținute de Horea Avram. În fața noastră la vreo 200 de metri se află un avion care nu va decola pe perioada acestui târg, ci va fi deschis pentru o altă expoziție surpriză.

Unul dintre artiștii expozanți este Harry Guttman – un artist modern, de-al nostru, un artist care a făcut performanțe și în țarăși în străinătate”, a spus Mihai Zgondoiu la Europa FM.

Sursa foto: Europa FM

Mihai Zgondoiu, despre artă și artiști

„Este foarte important să fie susținute și astfel de inițiative, dincolo de galeriile comerciale să existe și artiști independenți prezenți acolo pentru că arta de calitate nu se face numai în turnuri de fildeș sau în ateliere bine dichisite, ci se face pretutindeni”, a spus Mihai Zgondoiu.

Cum privim arta? „Cu mintea deschisă”

Cătălin Striblea: Noi aici, cei care nu ne pricepem, dar ne uităm cu admirație, reținem cifra care a fost anunțată în spațiul public: lucrările lui Daniel Spoerri aduse aici sunt în valoare de 2 milioane de euro sau mai bine…

Mihai Zgondoiu: „Cel puțin”.

Cătălin Striblea: Pe voi, artiștii, vă deranjează când noi facem chestiuni de genul acesta? Adică aveți în minte și cifrele acestea? Pentru că venim aici și spunem că un tablou costă atâtea milioane de euro, tu ai un tablou de câteva zeci de mii de euro, tu poate de 2000-3000 de euro. Cum primiți această categorisire a noastră?

Mihai Zgondoiu: „Ar trebui să privim cu mintea deschisă, pentru că piața de artă… așa se cataloghează artiștii, în funcție de cote. O cotă mare nu înseamnă neapărat un artist foarte, foarte bun, dar în cazul lui Daniel Spoerri este clar că cota contează și cota este pe nivelul abilităților lui și a demonstrat-o în timp, pentru că are 93 de ani și nu este un artist la început de drum”.

Mihai Zgondoiu, despre Daniel Spoerri și „Eat-Art”

„Dacă azi valorează atât este pentru că toată viața și-a dedicat-o artei, în special curentului noul realism. Mai este o expresie – Eat-Art – pentru că el a început în anii 60 să facă aceste asamblaje, colaje din obiecte.

Pentru radio-ascultători, ca să înțeleagă: ar merge la un festin, la o nuntă, ar consuma mâncare, băutură, și apoi s-ar ridica de la masă și masa aceea ar încremeni în timp.

El lipea toate lucrurile, de la farfurii, furculițe, exact așa folosite și le întorcea invers pe perete. Acestea au fost primele lucrări din noul realism, ca un fel de trimitere spre arta peisajelor, a naturii statice, pictate perfect de maeștrii de dinainte”, a explicat Mihai Zgondoiu la Europa FM.

Sursa foto: Europa FM

Mihai Zgondoiu: „Cred că piața de artă are un rol important, pentru că artiștii trebuie să și trăiască”

„Art is work – arta este și muncă și din ea trebuie să ne întreținem – este un statement al artiștilor de la Apparatus 22. Trebuie să se mai înțeleagă un lucru: chiar dacă ești tânăr, ai nevoie de susținere financiară, pentru că toate materialele din care arta apare nu sunt gratis și da, în România avem o piață în creștere.

Sunt multe evenimente deja în România care susțin această piață. Acesta este un eveniment mare și prin poziționarea lui – suntem la Romaero Băneasa, ne aflăm într-un hangar unde în alte zile staționează 5-6 avioane. Un hangar care azi e împânzit de artă contemporană”, explicat Mihai Zgondoiu.

„Alianța Artist-Run-Space, galerii create și coordonate de artiști, spații independente care au o mare nevoie pentru promovarea artei în România, spații experimentale, mai nișate.

Într-o galerie comercială se dictează drecția, ori spațiile Artist-Run nu te condiționează deloc și arta nu ar trebui să fie condiționată, ci liberă și expresie pură. Cu ALIAJ suntem 3 spații prezente aici”, a mai spus Mihai Zgondoiu.

Sursa foto: Europa FM

Cine este Mihai Zgondoiu

Mihai Zgondoiu este doctor în Arte Vizuale, tema lui de doctorat fiind „Matrițe Vizuale și Noile Media”. De-a lungul timpului a inițiat și coordonat „Galeria Atelier” din București, a câștigat un premiu al Uniunii Artiștilor Plastici, a curatoriat expoziția „Urban Steps” din cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană.

„7 ani am predat la Universitatea Națională de Artă din București la catedra de Graphic Design și de 5 ani sunt la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte Decorative și Design, facultate unde am și terminat în anii 2000 și am fost onorat să iau câteva cursuri acolo și să pot să dau mai departe din ce am învățat în ultimii 18-20 de ani ca experiență”, a spus Mihai Zgondoiu despre experiența sa.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” de la MoBU:

Sursa colaj foto: Europa FM

Citește și: Casa Miței Biciclista din București se deschide de azi publicului larg | GALERIE FOTO