Confidenţialitate

România în Direct: Frauda la vot. Ai încredere că procesul electoral de la tine este corect? | VIDEO

Alegerile locale din România sunt zguduite de acuzații de fraudă făcute în privința alegerilor de la Sectorul 1 din Capitală.

Candidatul USR, Clotilde Armand, acuză PSD de fraudă după ce-a prezentat mai multe dovezi de folosire incorectă a unor procese verbale. Primarul Dan Tudorache spune că lucrurile sunt în regulă, dar cere renumărarea voturilor.

Întreaga noapte, Biroul Electoral de Sector a fost păzit de membri ai USR. Clotilde Armand fusese anunțată de exit-poll-uri drept câștigătoare cu 12 procente. La rându-i, candidatul PMP din același sector vorbește de fraudă.

Astfel de acuzații apar și în Sectorul 5, unde candidatul PNL se plânge de dispariția mai multor voturi. Pe de altă parte, USR atrage atenția că în mai multe secții de votare din Capitală există inadvertențe între voturile numărate și cele prezente în rapoartele depuse la birourile electorale.

Astfel, în câteva situații, voturi care aparțineau USR erau trecute la alte partide, iar USR era creditat cu votul acestora. Acest lucru s-a petrecut în special la voturile pentru Consiliul General. Iar în țară, PNL a cerut renumărarea voturilor la Consiliul Județean Vaslui sau la primăria din Focșani.

Din țară au venit mai multe acuzații de fraudă sau de nereguli în timpul alegerilor. Unele dintre ele sunt investigate de Poliție. Dar este pentru prima dată când o forță politică denunță un sistem pus la punct și generalizat de măsluire a unor voturi.

De altfel, de-a lungul ultimilor 30 de ani în România, cu rare excepții, alegerile locale sau parlamentare au stat sub semnul unor fraude. Există metode empirice, de la cumpărarea unor voturi, măsluirea altora, anularea celor corecte sau introducerea în urne a unor voturi gata ștampilate. Ca să nu spunem de căratul alegătorilor la urne. Acum, există, potrivit acuzațiilor, și un nivel în care frauda se face electronic, la raportare.

Ai încredere că procesul electoral la tine în localitate este corect? Ce crezi c-ar trebui făcut în cazul în care apar astfel de acuzații directe de fraudare?

Dacă ai fost observator sau implicat în campania electorală, te invit să ne spui ce-ai văzut. De ce crezi că, după 30 de ani, democrația din România trebuie încă păzită?